Силни магнитни бури удрят Земята през февруари

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:21 / 06.02.2022
805
Ако хубавото време не ни кара да се чувстваме по-добре, вероятно за това си има и причина. Силни магнитни бури удрят Земята през февруари. Така че ако усещаме слабост, ниска производителност или главоболие, това никак не е случайно.

Доц. Петя Трифонова, която е зам.-директор на Националния институт по геофизика към БАН, обясни какво всъщност представляват магнитните бури. Това са слънчеви изригвания, които внезапно и рязко изменят магнитното поле на планетата ни.

Те могат да повлияят по два начина на живота ни – могат да засегнат част от технологиите, но могат да засегнат и здравословното състояние на някои от нас. Освен обичайното главоболие, слънчевите изригвания могат да доведат до изменение на кръвното ни налягане, както и на сърдечната ни дейност. 

"През изминалата седмица беше пикът на магнитни бури. Сега следва пауза от няколко дни преди следващата изригвания", каза доц. Трифонова.  

Не са много начините, по които можем да се скрием от влиянието на слънчевите изригвания, обяснява ученият.

"Да останем вкъщи по време на слънчеви изригвания – това е единственият начин да се предпазим донякъде, защото железобетонните конструкции на сградите спират магнитното поле", подчерта зам.-директорът на Националния институт по геофизика към БАН.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Отговорите на матурите по профилиращите предмети излязоха, вижте ...
Социалната комисия отказа да гласува увеличението на пенсиите с 1...
"Зелената сделка" и негативните последици върху нас, автомобилите...
Доц. Мангъров за новия "вирус на шамара" и защо така е известен
БНБ с важна информация
Апелативният прокурор на София подаде оставка


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).