Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон Дянков: 2017 г. е една от най-добрите в икономиката на България
Автор: Екип Varna24.bg 09:34 / 04.12.2017Коментари (1)1670
© Varna24.bg
2017 година е една от най-добрите години в икономиката на България. Тази година икономическият ръст на страната е с 4%, но смятам че през 2018 г. можем да стигнем и до 5%. Главно обаче това се дължи на факта, че цяла Европа расте, каза бившият финансов министър Симеон Дянков по Нова телевизия. Според него страната ни излиза от един 7-годишен цикъл на лоши години и влиза в нов, в който предстоят 7 добри. Важно е управляващите да използват този период правилно. 

"Пред нас има още 3-4 години с добър икономически растеж, но тези 5% икономически ръст сега се изработват главно в големите градове. Те дърпат работници и затова в малките населени места не се усеща промяна", обясни Дянков. По думите му за последното тримесечие най-много хора от Разград, Враца, Видин и Ловеч са напуснали страната, като са заявили, че няма да се върнат обратно. Причината - в Северна България икономиката липсва, коментира финансистът.

"Когато веднъж си тръгнат и да правиш магистрали, няма смисъл", допълни той. Според него сега е добър етап и правителство и парламент да се замислят за регионални политики и да спрат този процес. "Не трябва да се мисли само за големи инфраструктурни промени, но да се види дали не липсва базова инфраструктура за интернет, например, дали не липсва определена група хора за конкретни работни места, дали не трябва да се направи нещо в средното образование, за да отговаря на регионалните нужди", предложи Дянков.

"Мораториумите са грешна политика и не трябваше това да става сега. Той показва, че по-общата политика в здравеопазването липсва. Нужно е да се види какво трябва да се направи в тази посока", коментира бившия финансов министър и бюджета на здравната каса за следващата година, според който 17 нови лекарства за тежки заболявания няма да се заплащат от НЗОК. 

"2,5 млрд. лв. повече са дадени от 2007 г. насам за здравеопазване, с бюджет 2018 г. за преден път се заделиха допълнителни 400 00 млн. лв. Системата ги усвоява, но здравеопазването не се подобрява", заяви Дянков. По думите му е необходимо да се обърне сериозно внимание на анализа за състоянието на здравеопазването и по него да се правят политики, да се разгледат клинична пътека по клинична пътека. Той уточни, че такъв анализ съществува от 2008 г., трябва да се прегледа и по него да се ръководи дейността на новия здравен министър Кирил Ананиев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Господин Дянков, докато бяхте финансов министър едни 1,6 милиарда поеха от Здравната каса към държавния бюджет. След такъв ритник всяка система се нуждае от допълнителни средства, за да се съвземе. Така че за парите за здравеопазване да вземете да помълчите.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: