Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон II: Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия?
Автор: Екип Varna24.bg 21:08 / 03.05.2022Коментари (4)1526
©
Може ли да се пресметне колко и чий живот ще се спаси чрез изпращане на оръжия, коментира пред  epicenter.bg Симеон Сакскобургготски, син на цар Борис III и бивш министър-председател на страната от 2001 до 2005г., относно дилемата на управляващата коалиция да предостави или не оръжие на Украйна.

"Темата е много сериозна и трябва да се съобразяваме и със страничните геополитически ефекти. Досега имаше международен ред, който се спазваше. Сега сме изправени пред нещо съвсем ново. Аз съм видял какво ли не, чета много история и се опасявам, че колкото по-дълго продължи тази ситуация, тя ще става все по-опасна, защото ще се интернационализира. Да си спомним Испанската гражданска война – започва като нещо местно, но идват доброволци от едната страна, доброволци от друга, оръжие от едната страна, оръжие от другата и войната пламна. Може да си представим какво би станало днес с оръжията, с които разполагат и двете страни – и НАТО, и Русия“, предупреждава бившият премиер. Той споделя и притеснението си от "тази трагедия е манихейството – само добрите, само злите“.

"На тази земя всичко е относително и няма само една истина. По това, което гледам, слушам и чета, не виждам Западът да различава Русия от президента Путин. Президентът Путин и неговият екип са едно, а Русия и руският народ – друго. Има едно настървяване, което не допринася за успокояване на духовете“, изтъква Симеон ІІ. По думите му в момента светът вижда как се ражда украинската нация.

"Имало е и други тежки кризи - в Близкия изток войната между Ирак и Иран, между Пакистан и Индия, но за Европа, разбира се, това е най-сериозният сблъсък. За съжаление, след всичко, което се е случило през ХХ век, как хората не се научиха да решават проблемите по друг начин, а не чрез толкова страдания, жертви и разрушения. Картините, които виждаме, са ужасяващи“, признава синът на цар Борис ІІІ и припомня една от известните фрази на баща си – "министрите ми са англофили, генералите - германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил“.

"За Германия, аз го перифразирах – с Европейския съюз. Не бива да се абсолютизира, но това, което Русия е предприела, е толкова шокиращо. Думите, които ми припомняте, показват и балансираното мислене на цар Борис и то в ония тежки времена. Повтарям, аз съм алергичен към диктати и натиск от т.нар. велики сили. Но това е участта на по-малките държави“, посочва Симеон Сакскобургготски. Според него през последните 20 години Западът "изпусна“ да приобщи Русия.

"Русия е сякаш отгоре, там където е Арктика, и всичките около нея – врагове: шведи, поляци, татари и т.н. Самата карта излъчва усещането, че винаги е трябвало да се защитават отвсякъде. Мисля, че и днес го има – "всички са против нас“, което вътрешно сплотява. И то политически може да се използва с доза цинизъм – "ето, мразят ни всички“. Западът греши като се нахвърля така срещу всичко руско – това може само да предизвика контрареакция. Мисля, че е късогледо – ден за ден, вместо да черпим поука от историята и миналото“, смята бившият премиер. Помолен за коментар трябва ли да вдигнем ветото на Република Северна Македония и да я "пуснем“ в ЕС той уточнява, че България трябва да допринася за други страни да бъдат част от европейско семейство - ЕС и НАТО.

"Трябва да имаме печелившата роля, а не губещата. Ако се даде специалният статут на българите в Македония, това би било крачка в правилната посока. Сега да продължаваме да спорим за миналото ... Нито ще ни помогне, нито ще подобри жизнения стандарт на България и Северна Македония. Необходимо е да се постигнат практични резултати“, смята синът на последния ни цар, наречен Обединител.



Още по темата: общо новини по темата: 4521
01.04.2024 »
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Свобода и свободия са две различни неща!
на 04.05.2022 г.
+3
 
 
Симеончо, да не изскочи някоя горичка или парцелче, дето да си пропуснал да си вземеш навремето? Какво те интересува България, нали ни "оправихте" тогава за 800 дни, лицемер!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Почина патриарх Неофит
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: