Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Симеон Сакскобургготски смята, че в момента живеем в тревожни времена както на Запад, така и на Изток
Автор: Екип Varna24.bg 16:58 / 02.11.2022Коментари (0)595
© БНТ
Симеон Сакскобургготски не споделя мрачните прогнози за монархията в Обединеното кралство, предаде БНТ. Това става ясно от интервюто, което бившият премиер на България е дал за португалското издание "SOL".

В интервюто Симеон Сакскобургготски (който е четвърти братовчед на крал Джордж Шести, бащата на кралица Елизабет Втора) казва, че моментът на нейното погребение е бил исторически. Погребението било много емоционално във всякакъв смисъл и най-вече заради кончината на кралицата, която според Симеон Сакскобургготски е огромен удар за всички. Казва и че дори заради самата си организация погребението е било уникално събитие.

Симеон Сакскобургготски разказва още, че често се е срещал с кралица Елизабет Втора от 1958 година насам. Кралицата винаги е била много любезна и мила. Били са заедно на различни официални церемонии, но също така и на семейни сбирки. Една година се събрали в Балморал с всичките си синове, виждали се по сватби, тази на принц Чарлз и тази на принц Уилям, на различни юбилеи и включително по неофициални случаи в Лондон. Симеон Сакскобургготски разказва още в интервюто, че е познавал добре Нейно Величество и по някакъв начин винаги си мислел, че тя ще бъде вечна. Но в крайна сметка немислимото просто се случило.

Кралицата имала превъзходно, фино чувство за хумор. Тя била толкова царствена и величествена в очите на хората, че те не очаквали това от нея. Но чувството ѝ за хумор било страхотно и Симеон Сакскобургготски много го ценял, разказва той.

Казва още, че има чувството, че поради причина, която не може да се обясни, крал Чарлз Трети не е бил представен като принц по подобаващ начин на народа. Сега всички ще бъдат изненадани, защото той също бил изключителна личност и се е подготвял с години за тази длъжност. Симеон Сакскобургготски добавя, че не споделя мрачните прогнози относно монархията в Обединеното Кралство, свързани с големия брой антимонархисти.

Според него трябва да се има предвид, че Великобритания е монархия в продължение на повече от 1000 години и това е доказателство, че тази система е добре приета от хората. Кралицата на Великобритания е символизирала самата монархия, но едва ли нейната кончина ще има други последствия, смята Сакскобургготски. Според него понякога медиите преувеличават събитията или ги представят по по-различен начин от реалния.

Симеон Сакскобургготски казва още, че си спомня как хората подценявали крал Хуан Карлос, когато се качил на трона. И всички видели какво се случило през четирите десетилетия на неговото управление. В момента върлувал синдром от същия тип. Според него ще трябва време на хората да свикнат и да не сравняват с предишни времена, а да приемат човека такъв, какъвто е.

Сакскобургготски коментира и кончината на Михаил Горбачов като казва, че такива личности липсват, след като си отидат. Според него обаче има известен процес на обновление. С времето се появяват други хора, заедно с тези, които вече са ни познати. Президентът Горбачов бил много популярен на Запад, но със сигурност не и сред руснаците. Бившият премиер се запознал лично с него, когато Горбачов дошъл в България. Организирал вечеря в негова чест в двореца "Врана". Било му много интересно да чуе неговото обяснение за това как е функционирала "Перестройката". Според Сакскобургготски обаче Горбачов отговаря на фразата: "Никой не е пророк в собствената си страна!"

В интервюто Симеон Сакскобурггогски разказва и за детството си. Голямта промяна за него дошла със смъртта на баща му, когато бил на шест години. Емоциите били толкова силни, че осемдесет години по-късно, все още ясно помнел тези моменти.

Колкото до наследяването на трона на тази крехка възраст, казва, че това, което най-много го впечатлило и донякъде притеснило, било, че хората започнали да се изправят пред него, както го правели с баща му. И очевидно не разполагал със закрилата на баща си, който да го хване за ръка. Изведнъж трябвало да се сблъска с официални въпроси за разрешаване.

Разказва още, че първите пет години в изгнание семейството прекарало в Египет, където били родителите на майка му. Но царица Йоанна много държала двамата със сестра му да имат европейско образование. Така че започнала да търси друго място, където да отидат. Италия, например. Но от Италия получили отговора: "Разбира се, госпожо, Вие сте добре дошла, но не и Вашият син", тъй като се страхували, че това може да притесни тогавашната власт в България. Имало и други страни, които се съгласили да ги приютят, но майка му не се интересувала много от тях. Накрая, съвсем случайно, едно лято дошъл испанският посланик в Кайро и казал на майка му: "Ваше Величество, чух, че искате да дойдете в Европа. Мислили ли сте за Испания". Така започнало всичко и накрая Саксккобургготски прекарал 50 години в Испания.

В Мадрид започнал да учи във Френския лицей. Според него не са верни легендите, че били поканени в Испания от Генералисимус Франко. Предоставили им статут на политически бежанци. По-късно Симеон Сакскобургготски се запознал с държавния глава, но не били негови гости.

Относно живота на коронованите особи, той съветва нещата да се гледат обективно. Според него въображението е едно, а реалността - съвсем друга. "Когато човек живее в изгнание, няма дворци. И дори в действащите монархии, отговорностите са много големи. Нямаш пенсия, нито работно време. Това е една постоянна работа. В никакъв случай не става въпрос само за приеми и развлечения", казва Сакскобургготски. И още, че в личен план винаги бил много предпазлив, за да не създаде такъв образ, особено заради чувствителното му положение на един цар в изгнание.

За завръщането си в България казва, че е мислел, че съветската система е много солидна и ще издържи дълго време. Дори не си помислял, че децата му ще могат да живеят в свободна България.

За последствията от социализма казва, че може да се напише цяла книга. Дори днес, едно поколение по-късно, продължава да съществува един синдром, който може да се открие във всяка от страните в Източния блок. Това е нещо, което афектира до голяма степен хората. Обяснява, че винаги има и позитиви, и негативи. Една тоталитарна система, според него, е абсолютно неприемлива в днешно време, но в същото време не му харесва да отрича всичко. И дава пример - образованието във времената на комунизъм е било, за съжаление, много по-добро отколкото в днешни дни.

За спечелването на изборите от НДСВ и длъжността си министър-председател казва, че отговорността е била много голяма. Винаги му казвали, че царят е надпартиен, а сега трябвало да действа обратно на този завет. Видял, че се задава моментът и решил, че може да бъда от полза на страната си. Затова приел тази служба, което било много трудно, защото идвал от частния сектор, никога не бил изпълнявал никаква длъжност в администрацията. Освен задълженията, присъщи на длъжността, трябвало да научи много нови неща. Било изключително трудно.

В същото време в Парламента имало хора, които не го харесвали поради идеологически причини, но имало и такива от десните партии, които също не го одобрявали, защото не смятали, че принадлежи на дясното, че трябва да се асоциира с либералите. Въпреки че било много трудно, смята че са удържали успешно четири години. След това били в коалиция с други партии още четири години. И тези осем години отворили вратите на България към Европейския съюз, което било и най-голямата цел. Също и към към НАТО, което било логична стъпка.

Симеон Саксккобургготски смята, че в момента живеем в тревожни времена както на Запад, така и на Изток. Притеснен е от сегашната ситуация с войната в Украйна. Обяснява, че България е близо до епицентъра на тази драма и според него е невероятно такова нещо да се случва в XXI век. Надява се да има възможност за медиация - например Турция или друга държава да помогне в тази ситуация. Според него санкциите не засягат само Русия, а също и Запада. Положението, според Симеон Сакскобургготски, не е никак обещаващо.

Дали вината е изцяло на Путин или и Европа също носи част от отговорността? На този въпрос отговаря, че е трудно да се правят такива заключения постфактум. Със сигурност има допуснати грешки. Съжалява, че няма по-голяма воля да се приближи Русия към Европа, защото заедно те биха формирали един солиден икономически и финансов блок. Не му харесва демонизацията на всичко руско. Онзи ден чул една фраза в България: "Не може да се бърка Путин с Пушкин". Според него е жалко, че сега хората сатанизират всичко руско.

Колкото до реакцията на Европа, казва, че истински вярва в Европейския съюз, не вижда по-добро решение за Европа, защото всяка една от нашите държави сама по себе си би била незначителна. Казва, че трябва да направим всичко възможно, за да запазим Европа заедно и да я направим по-добра. Друга алтернатива няма.

На въпрос смята ли, че конфликтът може да се разпространи извън Украйна, бившият премиер отговаря: "Да не дава Господ". Според него тогава ситуацията би излязла извън контрол. Казва, че вярва, че ако има воля, можем да стигнем до мирни преговори. Това би било единственото решение, защото Европа е преминала през толкова много ужаси - Първата световна война, Втората световна война... Защо да се забъркваме в друг мащабен конфликт - завършва интервюто.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: