Симона Велева: Днес няма как да има решение на ВСС по искането за отстраняване на главния прокурор

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:10 / 22.07.2021
1769
Днес няма как да има решение на Висшия съдебен съвет по искането за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Това стана ясно от думите на доктор по конституционно право Симона Велева в "България сутрин". 

"ВСС няма срок, в който да се произнесе. Трябва да има време, за да разгледа сигнала, магистратите трябва да изслушат главния прокурор по конкретния случай. Необходими са поне 4 заседания на ВСС и след това да се вземе решение дали има такова нарушение или не", обясни конституционалистът.

Тя подчерта, че решението за отстраняване на главния прокурор се взима от президента.  

"Ако се установи нарушение, извършено от главния прокурор, ВСС може да вземе решение и да предложи на президента да го освободи от длъжност. Радев еднократно може да върне предложението, но втори път няма право на това и трябва да подпише указ. Това е огледална процедура като по назначаването на главен прокурор", заяви Симона Велева пред Bulgaria ON AIR

Докторът по конституционно право уточни, че мотивите за искане за отстраняването на обвинител номер едно могат да бъдат субективни и обективни. 

"Сред обективните основания са навършване на 65-годишна възраст, невъзможност повече от година да изпълнява задълженията си. Това важи за всеки един от тримата големи в съдебната власт. Сред субективните причини са трайно неизпълнение на задълженията, както и уронване на престижа на съдебната власт, както е в случая", добави Велева.

Тя подчерта, че неслучайно при избирането на главен прокурор се създава специална комисия, която обсъжда моралните качества на кандидатите. 

Като важен приоритет за новия парламент конституционалистът посочи предприемането на мерки по негативните препоръки в доклада на ЕК за съдебната реформа у нас.

"Докладът е много сериозен знак, ние сме длъжни да предприемем мерки и да премахнем негативните коментари. Имаше опити за това със създаването на фигурата на прокурор за разследване на главния прокурор. В момента този казус е в Конституционния съд", уточни Велева.  

Според нея съдебната власт може да се реформира и без промени в Конституцията. 

"Не трябва да бъде облекчена процедурата за отстраняване на главния прокурор, трябва да се намери баланс на законово ниво. Така че той да бъде независим и да не може всеки, който от политиците поискат, да може да стартира процедура за отстраняването му", добави Велева.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).