Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синодът избира митрополит за Западна Европа
Автор: Екип Varna24.bg 09:09 / 27.10.2013Коментари (0)756
©
Светият синод избира в неделя Западно- и Средноевропейски митрополит. Преди каноническия избор ще бъде отслужена литургия, а резултатите от избора да бъдат оповестени от Патриарх Неофит.

Доскоро престолът заемаше митрополит Симеон, който се оттегли заради влошено здраве и живее в специализирана институция във Финикс, САЩ.

На 20 октомври се проведе Епархийският избор, който е първият етап от избора. Тогава в Берлин, Германия, където е центърът на овакантената епархия, под председателството на Великотърновския митрополит Григорий, наместник на овакантения Западно- и Средноевропейски епархийски престол, от листата на епископите - кандидати за митрополитския престол, изискваните от Устава на БПЦ повече от половината от гласовете, получиха Преосвещените епископи Константийски Атноний - 48 гласа и Месемврийски Иаков - 35 гласа.

Архимандрит Антоний (със светското име Живко Михалев) е роден на 17 януари 1978 г. в Стара Загора. Завършва основно образование в родния си град. През 1993 г. постъпва в Пловдивската духовна семинария, която завършва през 1998 г. с отличен успех и е приет да следва в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски ". По време на следването си е ежедневен певец в столичния храм "Успение Богородично" в кв. Малашевци.

През полетта на 2002 г. постъпва като послушик в Клисурския манастир "Св. Кирил и Методий" - Видинска епархия, където приема монашески постриг под духовното наставничество на архимандрит Сионий, ректор на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". През есента на 2002 г. е ръкоположен за епархийски дякон от Видинския митрополит Дометиан, а на 17 януари 2003 г. е ръкоположен за йеромонах.

След като завършва Богословския факултет, е изпратен на послушание като ефимерий-преподавател в ПДС.

На 21.11.2006 г. е отличен с офикията "архимандрит" от Русенския митрополит Неофит. От 1.5.2007 г. е назначен за протосингел на Пловдивска митрополия, а на 23.3.2008 г. е хиротонисан за епископ в пловдивския храм "Св. Марина" и е назначен за викарий на Пловдивския митрополит. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит.

Месемврийски епископ Иаков е роден е на 25.8.1956 г. в с. Копривлен, Неврокопско. Завършил е Духовната академия и е ръкоположен за свещеник в София на 1.4.1984 г. След като се развежда и е преместен на енорийска служба в гр. Самоков.

По време на разкола в БПЦ e привлечен от разколниците, постриган е за монах и е възведен в архимандритско достойнство на 14.8.1997 г., а на 19.10.1997 г. е ложен за епископ от пребиваващите в разкол архиереи. Служи в завзетата от разколниците стара митрополитска църква в Самоков "Св. Богородица", където е и неговото седалище.

По решение на Всеправославния събор в София през 1998 г. е приет "по крайно снизхождение" в единството на БПЦ с титлата Месемврийски епископ.

След няколкомесечен престой на послушание в Троянския манастир е назначен за викарий на Русенския митрополит. След избора на Русенския митрополит Неофит за Български патриарх е освободен от тази длъжност и е изпратен в Бачковския манастир.

Източник: в. "Стандарт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: