Синоптичка предупреди за голяма опасност, надвиснала над България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:07 / 25.04.2023
633
"Изпращаме месец април с 20-градусови температури, но той започна с динамично време и ще ни изпрати с динамично време. Във вторник и сряда ще има по-чести валежи. Това обяви синоптикът Александрина Янкова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Тя поясни, че има опасност и от градушки в северозападните, западните и югозападните части на страната. Янкова подчерта, че валежите ще са по-активни до вторник-сряда.

"Те ще бъдат над много места в страната, предимно облачно ще бъде. Но от четвъртък въздушната маса ще се стабилизира и вече ще се успокоят валежите. Ще имаме повече слънчеви часове, но температурите ще бъдат по-ниски - около 15-17 градуса. От петък започва постепенно повишение на температурите. А планинските преходи е хубаво да се направят преди обед", коментира Янкова.

Според прогнозата на НИМХ днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. Облачността ще е значителна, около и след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, на много места придружени с гръмотевици.

По-интензивни ще са явленията в планинските райони. Вятърът в по-голямата част от страната ще се ориентира от северозапад, в източните райони - от югозапад, ще е слаб до умерен. Дневните температури ще се понижат и максималните ще са между 17° и 22°, в София - около 17°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава

Над планините облачността ще е значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна, с валежи от дъжд, над 2300 метра - от сняг. На много места валежите ще са временно интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът ще е умерен, временно силен от запад-северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 11°, на 2000 метра - около 5°.

По Черноморието облачността ще е значителна, след обяд купеста и купесто-дъждовна. Ще има валежи от дъжд, по южното крайбрежие придружени с гръмотевици. Ще духа до умерен югозападен вятър. Максималните температури ще са 14°-18°. Температурата на морската вода е 11°-12°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Слънцето в София изгрява в 6 ч. и 31 мин. и залязва в 20 ч. и 18 мин. Продължителността на деня е 13 ч. и 47 мин. Луната в София залязва в 1 ч. и 20 мин. и изгрява в 9 ч. и 45 мин. Фаза на луната: три дни преди първа четвърт.

Янкова припомни, че в неделя станахме свидетели на изключително ясно небе, а под него се виждаше Венера.

"На 5 май всички любители на астрономията ще могат да наблюдават едно астрономическо явление, като частично лунно затъмнение в полусянката на Земята. Може да се види в 20:29 ч. Самото явление ще започне доста по-рано", добави още синоптикът.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).