Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синоптик: Горещините свършиха, догодина - пак
Автор: Екип Varna24.bg 10:44 / 18.08.2015Коментари (4)720
© Varna24.bg
Интензивни валежи до 30 и дори 50 литра на квадратен метър се очакват в четвъртък и петък в Централна и Североизточна България. За това предупреди синоптикът от TV-MET Симеон Матев, след като от началото на седмицата 40-те дни жега и суша свършиха и вчера се изляха първите дъждове. В Западна и Централна България са паднали между 10 и 20 л на квадрат.

"Това са нормални количества, без особени щети. Вали силно, но за кратко. Възможно е тук-там да се образуват по-големи локви или затлачвания, които предизвикват проблеми, но те са с локален характер", обясни Матев.

До края на вчерашния ден захлаждането и валежната зона се изместиха на изток. Силна градушка удари Карнобат и Айтос следобед.

И днес дъжд ще има повече в Североизточна България, но очакванията са за 5-10 л/кв. м. Над западните и централните райони пък ще е слънчево до обяд. След това ще се заоблачава, но ще превали само над планините за кратко. 

Подобно време ни очаква и в сряда - с повече слънце на запад, и облаци и кратки валежи над Източна България и планините. Температурите във вторник и сряда ще бъдат между 25 и 30 градуса, в крайните южни части на страната - до 33.

"В четвъртък и петък обаче идат по-интензивни валежи, вероятно придружени с гръмотевици. Тогава се очакват от 30 до 50 литра на квадрат. Това е много, ако се излее наведнъж", предупреди Матев.

Метеоролозите обаче очакват валежите да са по-продължителни, а не кратки и интензивни, затова не следвало да има проблеми в страната като цяло. На отделни места обаче има риск да прелеят реки.

В края на седмицата ще има и понижение на температурите. В петък се очакват максимални едва до 23-28 градуса.

В събота вече ще има повече слънце, но въпреки това в следобедните часове над Източна България и в планините отново ще превали. 

По-сериозно стабилизиране на времето може да очакваме към неделя и в началото на следващата седмица, когато ще бъде по-слънчево и по-топло.

"Горещото време свърши. Досегашните високи температури от 35 до 38 градуса най-вероятно ще имаме отново чак в средата на следващата година", каза Матев. Сезонът на морето обаче продължава.

"В отделни дни температурите могат и да минат 35 градуса, но нощите вече са дълги и по-хладни, така че най-горещото време за годината приключи", обясни синоптикът.

Рано е в края на лятото да се прогнозира каква ще е зимата, макар подобни теории да се появяват ежегодно. Те невинаги са верни, скептичен бе той към новината за суперзима в Северна Европа.

"Такава прогноза бе извадена и за миналата зима, а тя излезе нормална, дори по-топла от обичайното", каза Матев и напомни, че методите за прогнозиране гарантират конкретика само за не повече от 15 дни напред. Можело да се даде само насоката - по-топло или по-студено от обичайното.

Според прогнозите на TV-MET към този момент не трябва да се притесняваме от твърденията за най-лютите от години студове. Дори често когато в Северна Европа зимата е сурова, на Балканите е топла, обясни Матев.

"На базата на материалите, с които разполагаме, мога да кажа, че предстоящата зима не следва да е изключително сурова", направи своята прогноза синоптикът. 

"Със сигурност ще имаме период, в който температурите ще бъдат и под минус 20 градуса, но това е характерно за нашия климат", добави той.

Източник: в. "24 часа"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Не помня кога за последен път са чистени шахтите.Кой контролира фирмата,която получава парите ни,за да го прави?!?!Да приготвим ботушите!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
План за възстановяване и устойчивост на България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: