Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Синоптикът, който обеща голям сняг за 1 януари, с нова прогноза: Снеговалежи и минус 15 градуса до дни
Автор: Екип Varna24.bg 13:22 / 03.01.2023Коментари (5)1165
© Varna24.bg
Петър Янков е управител на метеорологичния офис на ТВ-МЕТ. Роден е на 7 юли 1961 г. в Пловдив. Завършва Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", специалност "Метеорология". Има солиден опит като синоптик във Военновъздушните сили. "България Днес" разговаря с него за времето в началото на годината и кога настъпва тежката зима. Припомняме, че точно той преди няколко дни обяви, че на 1 януари идва голям сняг - прогноза, която всъщност изобщо не се потвърди: 

- Г-н Янков, за много години! Какво време да очакваме в първия месец на 2023 година?

- Януари ще бъде по-топъл от нормалното - със средни температури около 1-2 градуса по-високи от нормите. Снеговалежи очакваме между 11-и и 13-и, както и през последния период на месеца - 29 и 31 януари. Между 15 и 20 януари се очаква рязко застудяване с пренос на студени въздушни маси от север, които ще се спускат и сутрешните температури в населените места ще стигат до -10 и -15 градуса. Дните до 20 януари ще бъдат мразовити, което означава, че и през деня максималните температури ще бъдат отрицателни.

- Кога ще има трайна снежна покривка?

- След валежите на 11-13 януари може да се задържи снежна покривка, тъй като следва едно сериозно захлаждане и снежната покривка в населените места ще се задържи няколко дни. Наличието на снежната покривка от своя страна допълнително ще понижи температурите, защото земята изстива.

- Какво да очакваме от Малък Сечко?

- През февруари се очакват повече валежи, но той ще бъде доста топъл месец. Очаква ни и топло начало на пролетта. По-хладна ще бъде втората половина на пролетта и началото на лятото - май и юни, когато се очакват повече валежи от нормалното.

- Какво ще е времето на Йордановден, когато по традиция мъже се хвърлят в ледените води, за да спасяват кръста?

- Топло ще е. Тази година няма да има замръзване на ръцете на свещениците и реките. Температурите ще бъдат високи, но това предвещава не толкова плодородна година и хладно лято.

- Какво е положението в момента в зимните ни курорти, където скиорите май още чакат снега?

- Любителите на белите спортове да се подготвят за сериозно използване в средата на януари. При тези температури, а и при по-ниски оръдията за сняг също ще работят на по-ниските места. Температурите ще бъдат благоприятни за естествен и изкуствен сняг, който ще задържи и увеличи снежната покривка.

- Истина ли е, че можем да определим какво лято ни очаква в зависимост от зимата?

- Заради равновесието в природата обикновено след топлата зима ни чака по-хладно лято. Така се движат процесите, но това е много общо. Глобалното затопляне, което се отразява на Балканите в засилване на проливните валежи и резки температурни контрасти от много студено към топло и обратно, правят на пух и прах тези съждения. Времето е много разнообразно и различно, точно както цвета на очите на хората.

- Народната метеорология продължава ли да познава точно времето?

- Народната метеорология много точно познава времето няколко часа преди да настъпи дадено явление. Това е един натрупан опит на селските стопани, които наблюдават в съответния район развитието на времето, развитието на облаци, вятър, както и поведението на животните. Народната метеорология има и дългосрочни съждения, но те нямат много голяма стойност в нашето всекидневие, тъй като глобалното затопляне е в пълната си сила. В момента се намираме в апогея на глобалното затопляне, който е започнал от 1850 г. и продължава и сега.

- Бихте ли посъветвал родители, баби и дядовци да изкарват децата на студено и на снега, за да правят снежни човеци и да се каляват?

- Разбира се! Това е едно приятно изживяване. Сутрин заедно с гимнастиката на моя син той излиза с боси крака на терасата за кратка разходка. След като го правеше като малък, сега забелязвам, че е много устойчив на простудни заболявания. Тази разходка по студената тераса сигурно го е калила. Много благоприятно също е и плуването, стига да се вземат всички мерки да не се изстудяват децата. То също много калява организма, особено в това време.



Още по темата: общо новини по темата: 425
21.01.2024 »
21.01.2024 »
21.01.2024 »
06.01.2024 »
05.01.2024 »
02.01.2024 »
предишна страница [ 1/71 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
всички синоптици ползват едни и същи данни от 2-3 източника,които следят сателитните данни,но тоя щом е решил да си я кара наизуст може и да улучи някой ден-все пак е зима -сняг ще има някой петък,но кой петък не казва
0
 
 
Помислих че Витанов е станал синоптик !
+2
 
 
Тоя клоун не се предава, айде нови предсказания. Той направо е номеролог.
Сподели какво ново....
на 03.01.2023 г.
+3
 
 
Егаси ! Тоя честно ли е синпотик ?!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: