Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сирак-инвалид с две висши тъне в мизерия
Автор: Екип Varna24.bg 09:38 / 26.01.2016Коментари (31)836
© Монитор
"Не съм отчаян. Ако съм отчаян, трябва да ходя да ровя по кошовете. Няма да се предам. Има някои хора, които, като ме разберат в какво положение съм, си мислят, че могат да ме унижават. Може и по-зле да стана, но духом няма да падна". 34-годишният Димитър Василев говори с лека усмивка, въпреки крайната мизерия, в която живее. Изоставен е веднага след раждането, но е успял да изучи и висше образование в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Допреди около две години е работил на граждански договор и е успявал някак си да се издържа. В момента, в най-големите студове, се е свил в мазе в кооперация зад Духовната семинария и се опитва да изкара месеца с инвалидната си пенсия от 130 лева.

Историята на Димитър е и обичайна, често срещана, но и не съвсем. Още по време на бремеността си майката е пиела лекарства, за да абортира, но бебето е оцеляло. Димитър е роден с увреждания на ръцете - липсват пръсти, но и физическите му недъзи не могат да го сломят. Той не е загубил чувството си за хумор, въпреки студа, глада и липсата на пари. Шегува се сам със себе си и благодари на Бога, че въпреки опитите да бъде махнат, лекарствата не са увредили психиката и мозъка му. "Добре, че разсъдъкът ми е запазен, че на какви неща съм се нагледал по домовете, не е истина", казва младият мъж. От Ардино, където е роден, попада в дом за деца без родители в селата Широка лъка и Стойките, а после е бил и в Чепеларе. Учил в училище в Смолян. След това сменя още няколко социални заведения, но успява да попадне на свестен директор в средното училище. Успява да завърши Икономическия техникум в Смолян, където се дипломирал по специалността "Мениджмънт и хотелиерство". След това дошъл в Пловдив, където записал висше образование в Университета по хранителни технологии.

Показва две дипломи за висше образование. Първата специалност е "Технология на захарта, захарните изделия, нишестето и нишестените хидролизати", по която е успял да се дипломира като бакалавър инженер с успех "много добър" 5. Второто приложение към дипломата му за висше образование е магистър по специалността "Компютърни системи и технологии".

Дипломирал се е като магистър с Много добър 5.

Дипломите му стоят в момента непотребни. Никой работодател не го иска, казва Димитър. Изпращал е на много фирми автобиографията си, но абсолютно никой не му се е обадил дори за интервю. Предполага, че причина може да е външният му вид. "Още като видят снимката на CV-то и съм дотам. Абсолютно никой не се интересува какво мога да върша и какво знам. Ще съм доволен дори на граждански договор някъде, за да мога да си стъпя на краката", казва Димитър. Той успява да оцелява благодарение на приятелите и съучениците си. Един от тях му е предоставил стаичка в приземния етаж на кооперацията, в която живее, като ангажимент на сирака е само да си плаща тока и консумативите. Друг от бившите му съученици през ден му носи храна и буркани със зимнина, а трети успяват да му осигурят поне по един компютър за ремонт в месеца, за да може Митака, както те го наричат, да си купи поне хляб.

В момента сиракът живее в мазето на свой приятел, без да плаща наем.

Преди няколко месеца с помощ отново от приятели Димитър е успял да влезе в дирите на родната си майка. Намерил я. Отишъл да се срещне с нея. Оказало се, че тя вече има ново семейство и две деца. Мъжът й и децата не знаели нищо за първата й бременност. "Тя даже не ме е давала за осиновяване. Направо ме е зарязала в родилния дом. Обясни ми, че е работила и не е била семейна. Но съм твърдо решен да намеря и баща ми, за да знам кой е. Тя отказа да ми каже кой е баща ми, но е хубаво да знам истината", обяснява Димитър. При първата си среща с родната си майка, тя разбрала, че Димитър е много зле финансово и му обърнала гръб. "Тя ме разпита и като разбра, че съм зле..Ако беше разбрала, че съм добре с парите, веднага щеше да се залепи за мен, защото явно и тя финансово е зле", говори почти без емоция в гласа си младият мъж. Той знае нищо за баща си, а липсата на пари да пътува му пречи да започне да проучва кой е той.

"Единственото, което искам, е да имам работа. Надявам се много да успея да си намеря работа, след което ще се закрепя и ще започна да живея малко по-добре", се надява Димитър Василев, чийто телефон е 0885 76 76 18.

Източник: "Монитор"









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако му качите CV към статията, ще му помогнете още повече.
+1
 
 
Браво на всички, които са толкова съпричастни към момчето... Мисля, че това е първата статия и коментари с положителни и единомислещи позитивни граждани... Нека всеки от нас да се лиши от едно питие или едно хапване и да закупи или изпрати пари на този достоен младеж. Знам , че под тепетата има много солидарност и човечност, нека да е покажем не само на КОЛЕДА!
Сподели какво ново....
на 27.01.2016 г.
+2
 
 
аз се свързах днес с Митко, получих банковата му информация и му изпратих пари. А ти? Знам че най-доброто решение е сигурна работа...
+1
 
 
Хора, разтърсете се из Интернет. След като човекът е завършил магистър по "Компютърни системи и технологии" със сигурност ще си намери работа. Това е една от най-търсените професии. Също така може да си потърси правата според ЗНЗ. Нека по-близките му хора му помогнат. Успех, момче!!
+1
 
 
Ако искате да помогнете, може да се обадите на момчето да ви даде банкова сметка. Успех приятелче !
+1
 
 
Евала Мите,силен си не се предаваи ще ти помогнем с каквото можем :) Нека които с каквото може да помогне на Митко.. и тои е човек като всичи нас!!!
+1
 
 
хора ако се сетите някой който търси хора за работа нека да му помогнем той е страхотен човек
+1
 
 
Накой може ли да постне имейла му ако го има, искам да му изпратя нещо?
+5
 
 
Говорих с момчето. Сега има нужда от храна и средства да си плати тока и водата. Каза ми също че утре ще ходи на едно-две места на интервю. Дали може да му помогнем поне с храната? Аз мога да напазарувам някои неща утре, но немога да го правя всеки ден. Моля всеки който може да отдели поне 10лв, обадете му се и го питайте от какво има нужда. Телефонът му е 0885 767618. Живее някъде покрай семинарията. Звъннете и говорете с него-това е най-добрият вариант.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: