Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Сирма Желева: Отношението към дрехите втора употреба е осъзнат екологичен избор
Автор: Живко Кръстев 14:48 / 13.10.2023Коментари (0)821
©
Текстилната индустрия е на четвърто място по вредно въздействие върху околната среда след храните, жилищата и мобилността. Секторът е на трето място по използване на вода и земя и на пето по използване на първични суровини и отделяне на емисии. Това каза секретарят на Българската асоциация "Кръгов текстил“ Сирма Желева в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Кръговата икономика е модел, насочен към удължаване на жизнения цикъл на продуктите. Екологичните ползи и подпомагането на прехода към кръгова икономика във връзка с повторната употреба на текстил са големи, подчерта тя. "Въздействието на повторната употреба на текстил е 70 пъти по-ниско в сравнение с производството на нови дрехи. Събирането и оползотворяването на дрехи и текстил са успешен пример за кръгова икономика, който се прилага в България от доста години и се развива. Такива са и европейските изисквания и регулации. Модата също върви натам“, обясни Сирма Желева. 

По думите и, отношението към дрехите втора употреба е осъзнат екологичен избор, а не признак на лош социален статус. "Особено младото поколение все повече се обръща към дрехите втора употреба по тези модни подбуди. Изследване отпреди две години показва, че 74% от хората смятат, че купувайки текстил втора употреба, помагат на околната среда, т.е. те осъзнават тази полза. Отношението определено се променя и тези ползи са все повече осъзнати“, коментира тя. 

Една от основните цели на Българската асоциация "Кръгов текстил“, освен да прилага на практика кръговата икономика в текстилната индустрия, е и да информира населението. БАКТ организира редица мероприятия в тази посока. "В момента има изложба в Бургас, която показва вредите от текстилната индустрия и ползите от разделното събиране. През следващата седмица организираме експертна кръгла маса, на която да обсъдим всъщност какви са предизвикателствата и най-добрите начини да въведем още по-ефективно тези системи в България. Разширяваме, доколкото е възможно при настоящата рамка, системите за разделно събиране. От TexCycle организираме и събития с гражданите във връзка с информираността“, изброи Сирма Желева. 

Доклад от проучване за ползите и спестяванията от използването на дрехи втора употреба показва, че само за последните три години благодарение на БАКТ са спестени 1,7 милиона тона въглеродни емисии за производство на нов текстил и облекло. "Това е равно на годишните емисии на 2 милиона автомобили – това са може би 3/4 от колите в България“, посочи Желева.  

Тя обясни, че сортирането и подготовката за повторна употреба на текстилните продукти се извършва ръчно. За негодните за втора употреба дрехи се прилага технология за сортиране и рециклиране. Контейнери за рециклиране има в над 40 населени места в страната. "Интерес към системите има и се надяваме, че ще можем да ги развием допълнително“, допълни Сирма Желева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Частично бедствено положение в Карловско
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Катастрофи в България
Ремонти във Варна
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: