Сиярто потвърди: Унгария оттегля възраженията си срещу членството на България в Шенген

Автор: Тереза Герова
Коментари (0)
16:48 / 19.12.2023
2446
Унгария ще оттегли възраженията си срещу присъединяването на България към Шенгенското пространство, след като парламентът в София официално потвърди отмяната на таксата върху доставките на руски газ през страната. Това увери министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто, предава Reuters.

"Бях информиран от моя български колега, че вчера българският парламент е отменил този закон“, поясни първият дипломат на Будапеща във видео в профила му в социалната мрежа Facebook.

По думите му, след като законът бъде публикуван в петък – както се очаква в Държавен вестник, Унгария ще оттегли възражението си и ще поиска от Европейската комисия да спре наказателната процедура, започната от Будапеща.

България въведе нова транзитна такса от около 20 лева за мегаватчас руски газ през октомври тази година, което предизвика силни критики от страна на Унгария. Тогава Сиярто определи мярката на София като "враждебна“, припомня агенцията.

Виж коментарите (0)

Още по темата (530):
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
18.04.2024 Марк Рюте: Неприемливо е България да не е член на Шенген и по суша
18.04.2024 Николай Рашков: Ако полетът ви бъде отменен - ще получите храна и вода, но много шофьори по границите имат ужасни битови условия и никой не се интересува!
Още новини от Национални новини:
Парламентът не събра кворум за цените на тока, по-късно отново ще...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
ГЕРБ-СДС искат второ извънредно заседание за днес заради цените н...
Кирил Петков коментира в детайли трагичната катастрофа край Аксак...
Родител пред "Фокус": Оценките за постижения в детските градини н...
На трудов или граждански договор могат да работят студентите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).