Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал! Българска изложба в Лувъра ще бъде представена в отдел "Ислямско изкуство
Автор: Екип Varna24.bg 17:04 / 07.02.2020Коментари (1)1729
©
Третата българска изложба в Лувъра ще представя изкуството и културите у нас от XVI до XVIII век, т.е. по времето на османското владичество, защото такова е искането на световноизвестния музей във Франция. Такива разяснения даде министърът на културата Боил Банов пред журналисти в парламента днес. 

В четвъртък директорът на Института за изследване на изкуствата при БАН доц. д-р Емануел Мутафов изпрати отворено писмо, в което заявява, че изложбата ще представлява страната ни като "европейска Турция". Според Банов това твърдение е несериозно.

"Аз не съм ксенофоб. Този въпрос даже не искам и с подсмихване да отговоря, защото ще бъде несериозно. Това е част от нашата история. Като говорим за XVI до XVIII век, има много неща, свързани с исляма, но има и много неща, които не са свързани с него. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.", каза още Боил Банов. По думите му решението е взето още през 2016 г., а идеята на служебното правителство на Румен Радев била с тази изложба да бъдем представени по време на европредседателството.

По информация на сайта на Министерството на културата от края на ноември м.г. директорът на Лувъра Жан-Люк Мартинез е изпратил писмо до Боил Банов, в което се казва: "Имам удоволствието да Ви потвърдя, че в рамките на сътрудничеството между нашите две институции Лувърът ще представи изложбата с работното заглавие към момента "Изкуство и култури в България (XVI до XVIII век)" през лятото на 2020 г.", пише "Дневник".

Българските експонати ще бъдат изложени в залите на Лувъра в Париж от края на юни до края на ноември 2020 г. или до началото на януари 2021 г., в зависимост от възможностите на двете страни и на институциите, които работят за този проект, се посочва в писмото. В изложбата ще бъдат представени около 60 емблематични за периода експоната от различни области, които ще позволят да бъдат проследени основните тенденции и взаимодействия между материалната и духовната култура, се посочва на сайта на министерството. Според информацията за целите на организирането на изложбата ще бъде създаден официален научен комитет от експерти на двете страни, представители на министерства, музеи, галерии и културни институти, а Лувърът ще изработи и публикува и специален илюстриран каталог на всички представени произведения.

Според доц. д-р Емануел Мутафов половината от експонатите, които трябва да бъдат включени в изложбата, не са били свързани с бита и изкуството на християните по нашите земи. По думите му до иконите ще има ятагани.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.02.2020 г.
0
 
 
Пак ли тоалетна чиния ще ни описва като нация ?
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: