Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал и позор: Отсвириха Клисура от Априлското въстание
Автор: Екип Varna24.bg 16:29 / 21.04.2016Коментари (8)1475
©
В конфузна ситуация се оказва Военната академия "Георги С. Раковски" София, след като вчера е станала голяма издънка с бунтовното градче Клисура. В община Карлово е било получено официално писмо от организаторите от БАН и Общобългарски комитет "Васил Левски", в което канили представители на селищата, активни участници в Априлската епопея, да занесат пръст от родните си места и да ги положат на официалната алея на академията.

Събитието се провело във Военната академия в столицата под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева. Кметът на Клисура Генка Тодорова с радост и гордост се отзовала на поканата. Тя останала втрещена обаче, когато била посрещната във Военна академия от полковник, домакин на събитието.

Полковникът казал, че на Клисура не е отредено място и няма къде да се постави кутийката с пръст от подбалканското градче. Отредено място за това имали Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца.

"Възмутена съм от дъното на душата си от пренебрежителното отношение към Клисура, този емблематичен за свободата на България град. Искам да припомня, че Клисура е първа по пепелища и втора по дадени жертви по време на въстанието срещу турците. 

Искам да припомня, че тук е извършила героичния си подвиг Цана Козинарова, която, за да не бъде поругана и да не попадне жива в ръцете на турците, се е хвърлила с четирите си деца в кладенеца. Тук Боримечката е пукнал черешовото топче и е дал начало на въстанието, от тук е родом високообразованият за онова време Никола Караджов, който е бил секретар на Събора в Оборище. 

Клисура трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, а не да я пренебрегват", изля гнева си кметицата на бунтовното градче.


Източник: Блиц








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 24.04.2016 г.
+1
 
 
Като кмет на КЛИСУРА съм съкрушена. И всичко това се случи в навечерието на 140-годишнината от славния АПРИЛ 1876!
Aнонимен
на 24.04.2016 г.
+1
 
 
Преди 140 години нашите предци са въстанали срещу турските поробители за завоюване на свободата си, а сега Клисурци ще въстанем срещу държавните институции обединени под една кауза: Обявяване на КЛИСУРА за град-герой в Априлското въстание!!! Защото го заслужава!
Aнонимен
на 22.04.2016 г.
+2
 
 
Какво можем да очакваме от хора които не виждат по далече от София, полковници забравили историята ни. Председател на НС изявяваш като "селска даскалица" .Прочетете малко не се излагаите да ви се смеят и децата. Простотията ходи не по гората, а по хората.
+3
 
 
В страната, в която полковници прекопават активно пръст край Росенец и Камчия, е така! Какви са тези български въстания и епопеи?
Aнонимен
на 21.04.2016 г.
+8
 
 
СРАМ И ПОЗОР ГОСПОДА, БЪЛГАРИО ЗА ТЕБЕ ТЕ УМРЯХА
+9
 
 
И какво сега "Полковникът" не знае историята на която е домакин. Но какво да се чудим, каквито управляващите.. такива и военните. Ако беше за някоя глупост и наздравица, нямаше да има по-добри
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: