Скандал и позор: Отсвириха Клисура от Априлското въстание

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
16:29 / 21.04.2016
1480
В конфузна ситуация се оказва Военната академия "Георги С. Раковски" София, след като вчера е станала голяма издънка с бунтовното градче Клисура. В община Карлово е било получено официално писмо от организаторите от БАН и Общобългарски комитет "Васил Левски", в което канили представители на селищата, активни участници в Априлската епопея, да занесат пръст от родните си места и да ги положат на официалната алея на академията.

Събитието се провело във Военната академия в столицата под патронажа на председателя на НС Цецка Цачева. Кметът на Клисура Генка Тодорова с радост и гордост се отзовала на поканата. Тя останала втрещена обаче, когато била посрещната във Военна академия от полковник, домакин на събитието.

Полковникът казал, че на Клисура не е отредено място и няма къде да се постави кутийката с пръст от подбалканското градче. Отредено място за това имали Копривщица, Панагюрище, Батак, Перущица и Враца.

"Възмутена съм от дъното на душата си от пренебрежителното отношение към Клисура, този емблематичен за свободата на България град. Искам да припомня, че Клисура е първа по пепелища и втора по дадени жертви по време на въстанието срещу турците. 

Искам да припомня, че тук е извършила героичния си подвиг Цана Козинарова, която, за да не бъде поругана и да не попадне жива в ръцете на турците, се е хвърлила с четирите си деца в кладенеца. Тук Боримечката е пукнал черешовото топче и е дал начало на въстанието, от тук е родом високообразованият за онова време Никола Караджов, който е бил секретар на Събора в Оборище. 

Клисура трябва да бъде записана със златни букви в пантеона на българското безсмъртие, а не да я пренебрегват", изля гнева си кметицата на бунтовното градче.


Източник: Блиц

Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
След потопа в Плевен: 400 болни и възрастни, голяма част от които...
"Медицински надзор" потвърди, че 104-годишната жена, изписана от ...
Борисов: Ние доказахме, че другите са аматьори, за мъка на технит...
Димитър Главчев и ръководената от него делегация се поклониха на ...
В Сливен: Близо 50 деца от детска градина в града са с хранително...
PR експерт: ГЕРБ е тефлонова партия, ПП-ДБ да слязат от жълтите п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).