Скандал с гигантска мартеница. Организатор: Жалка работа!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:54 / 15.02.2022
809
Вместо традиционно от плат, както е било три години поред, в Лакатник ще спускат на 1 март върху внушителни скали до река Искър 40-метрова мартеница от винил.

Новината за обрата изумява хората, благодарение на чиято инициатива и енергия започва всичко. Оказва се, че те нито са уведомени от кметството и читалището за промяната, нито е търсено тяхното съдействие.

Празничното отбелязване на 1 март стартира за първи път през 2018 г. благодарение най-вече на усилия, средства и енергия, вложени от местни хора, събрани в инициативен комитет. Рамо удрят кметствата в Гара Лакатник и Миланово, както и момчета от Планинската спасителна служба, които спускат мартеницата по отвесните скали.

Идеята за събитието хрумва на Йорданка Тодорова от Гара Лакатник. Докато е гост в съседното село Гара Бов по случай 3 март, където местните спускат огромно българско знаме върху скалите срещу селото, у Йорданка се заражда идеята за мартеница, която да украси скалите срещу Гара Лакатник.

Тя споделя това с приятели и към края на 2017 г. започва организация за събитието. Йорданка, която печели умиление и симпатии с направата на питка на Дядо Йоцо от тесто на Фестивала на брашното, сама ушива гигантската мартеница. Разбира се, има и много помощници, които й съдействат в борбата с плата. И така няколко поредни години.

След като събитието се утвърждава като едно от най-красивите не само в цялото Искърско дефиле, но и в страната, идва неприятната за организаторите промяна.

"Празникът за Баба Марта беше мероприятие, в което вложихме душа и сърце. Само сме давали, не сме искали нищо. Идеята на Данчето се превърна в наша мисия, но ето че останахме неразбрани и явно ненужни. Постъпката на кметството и читалището в Лакатник спрямо инициативния комитет, създал празника Баба Марта, е изключително грозна и обидна.

От миналата година те организират празника без нас. Аз лично не бях информирана от тях за действията, които предприеха, дори не можаха да звъннат и да кажат: "Хей, ние поемаме нещата, ще се радваме да дойдеш да видиш какво сме измислили." Жалка работа! Искам просто да има справедливост и истината да е ясна за всички", сподели пред "България Днес" учителката Лили Кръстанова, която е сред най-дейните в създаването и организацията на празника.

"Направихме мартеницата от винил, за да е по-здрава и да издържи поне 4-5 години. И да не е само от червени и бели платове, а с шевица. Били са поканени хората от инициативния комитет, доколкото знам, не виждам проблем", коментира дългогодишният кмет на Гара Лакатник Иван Илиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Томислав Дончев: Ако имаме една трета от депутатите в парламента,...
Схемата за милиони от Острова до махалата в Сливен: Говори полица...
Предлагат част от студентските такси да се вдигнат през следващат...
Здравният министър: Състоянието на пострадалия служител на БДЖ е ...
Ето ги антимафиотите, разплели мащабната схема за източване на со...
Служебното правителство отпуска 1 млн. лева за допълнително обору...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).