Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скандал за 186 000 лв. в студиото на "Фокус" по казус с Национален фонд култура
Автор: Екип Varna24.bg 12:16 / 11.12.2023Коментари (0)951
©
Скандал за 186 000 лв. се разрази в студиото на "Фокус" по казус с Национален фонд култура. Фондът изисква връщането на парите по два проекта на обща стойност около 182 085 лв. и лихви в размер на близо 3985 лв. Проектите още продължават, а фондът прави случайна проверка по тях в началото на годината. В няколко медийни публикации подкрепата на фонда за проектите не е била спомената. Според фонда, има неизпълнение на съдържателната част на един от проектите. Бенефициентите обаче са на друго мнение. Те смятат, че мониторингът на материалите не е извършен правилно и че няма причина да се изисква връщането на цялата сума.

От страна на НФК в "Денят на Фокус" участва изпълнителният му директор Сава Драгунчев, а от страна на бенефициентите се изказаха Гергана Димитрова от организацията "36 маймуни" и режисьорът Василена Радева. Те са инициирали подписка под надслов "Културата в опасност" – апел на творци, загрижени за съдбата на независимото изкуство. Димитрова и Радева, както и останалите имена в подписката, искат отстраняване на Драгунчев от НФЦ и на юридическия му съветник.

Ето как Драгунчев заяви позицията на НФК по казуса: "Мониторингът е направен правилно. Първо, много повече от 4 пъти са случаите, в които в публикации НФЦ не е споменат по проектите на "36 маймуни". Подкрепата в двете програми е т.нар. структурна подкрепа, в рамките на 1 година, за цялостна дейност на съответната организация. Неспоменаването на фонда е нарушение", смята той. "И в двата въпросни проекта е разписано, че те са подкрепени от фонда за разпространяване и популяризиране. Не виждам как това е липса на подкрепа от страна на фонда", добави Драгунчев.

"Моята оставка я искат от няколко месеца и причината няма нищо общо с казуса "36 маймуни", нито с драг кралици и бинго шоу. Конкретен политически кръг в прав текст ми каза, че има друг човек за моето място и ми иска оставката. Предстои разпределянето на 80 млн. лв. във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост. Яхването на вълната от частен случай с конкретна организация не означава "всички" и целия сектор – обаждат се хора и се притесняват, твърдят, че щели да бъдат канселирани, ако не подпишат петицията. Съдът е упълномощен да решава такива казуси. Той ще се произнесе. За 2022 г. 2760 са одобрените кандидатури, 1000 от тях са с констатирани нередности. Фондът е провел всички стъпки, за да го установи. От тези 1000 до невъзможност да се решат казусите завеждаме дела, има 5 аналогични дела на това, което се води срещу "36 маймуни", общият брой на делата, които фондът води срещу организации, е 18", отчете Драгунчев.

"Когато говорим за публични средства, подкрепата на културата е в контекста на прозрачно разпределение на средства. Непубликуването на НФК като подкрепящ проектите не е нарушение, защото искаме да ни се прави реклама на фонда, а защото то индикира на публиката, че това са публични средства", поясни позицията си Сава Драгунчев.

"36 маймуни“ са получили писмо от НФК, в което се упоменават пропуските по проектите. "Първо организацията се е обърнала с писмо към министъра на културата, вместо към НФК. Министерството го върна по компетентност към НФК. Организирахме среща с организацията, след което обяснихме какви са възможностите да не стигаме до съд. На втората среща "36 маймуни" трябваше да дадат предложения за удовлетворяване на НФК", каза Драгунчев, твърдение, което Димитрова оспори. "Имам трима свидетели", каза още Драгунчев. "НФК няма да оттегли иска си. Възможно е , както съм написал в писмото и до премиера и институциите, да има диалог. Организацията обаче не желае диалог. Не една политическа сила желае оставката ми", завърши Драгунчев.

"Бюджетът за 2022 г. бе 9 млн лв плюс извънредни 30 млн лв за финансиране на отделни творци и проекти. През 2023 бюджетът за субсидии е едва 8,4 млн.лв. Това е снижение от 5 пъти. Така е гласуван бюджетът. През 2022 НФК след анализ внесе като очакване за 2023 18 млн, не 39 – там имаше извънредни програми. От тях бяха отпуснати за разпределение към културата едва 8,4 млн. За 2024 отново сме поискали този размер, към момента се очаква аналогичен бюджет на този от 2023. Тази година одобрените проекти ще бъдат под 500", обобщи финансовото състояние на НФК Сава Драгунчев.

Ето какво каза Гергана Димитрова от организацията "36 маймуни": "Фондът съди организацията. НФК има претенции, които за нас са неоснователни. Казусът ще се реши в съда, разноските за адвокати за нас са огромни, става дума и за огромни суми, за които се води дело", каза още Димитрова.

"В нашата сметка имаме пари за реализация на продукции в сферата на театъра основно и ние продължаваме да го изпълняваме въпреки големите непредвидени разходи по това дело", добави Димитрова.

"В съдебния иск има 3 обвинения – първото е неупоменаване на фонда като продкрепил проекта "37 клечки кибрит". Има извадки от публикации. При нас всички материали имат и съответните атрибути на упоменаване. Не знам кой е правил мониторинга на случаен принцип, но смятам, че той не е бил запознат с проектите. Обвинени сме, че не упоменаваме подкрепа за проект, в чието изпълнение ние нямаме подкрепа от НФК.Той е подкрепен от международни източници и столична програма "Култура". В един от проектите пък НФК няма отношение към продукцията – тя е част от програмата, но не е финансирана от НФК. Не сме длъжни в този смисъл да упоменаваме фонда по този проект. Във всички официални събития го упоменаваме, но във Фейсбук и Инстаграм, където ограничението върху знаците е голямо, в 4 упоменавания, където каним публиката да не забрави събитието, не сложихме таг и лого. Делото е на 17 януари, то ще се влачи, ще има обжалвания", даде подробности по казуса Димитрова.

"Никога НФК не е комуникирал с бенефициенти по този начин – с дела. Ако има пропуски, първо получаваме мейл, за да ги отстраним. Ние изпратихме писмо възражение, видяхме в какво ни обвиняват. НФК ни обвиняват, че не сме ги упоменали при финансиране на проект, който те не подкрепят. Има и публикации за проекта, които не са правени от "36 маймуни" и за които ние не сме отговорни. Съдържателното несъответствие, за което НФК претендират, не съществува и ние им обяснихме защо. Адвокат ни препоръча да се обърнем към министъра на културата. Обадих се на НФК да попитам защо сме получили писмо за нарушения“, заяви още Гергана Димитрова.

"Министерството е единствената защита на "36 маймуни", няма да позволя тя да бъде съсипана от административен произвол. Отношението на НФК към сектора е пренебрежително. Фондът иска да използва силови методи, не да диалогизира", каза още тя. "Не съм част от политическата група, която иска оставката на г-н Драгунчев", заяви в заключение Димитрова.

Василена Радева, режисьор, подписала петицията срещу НФК, каза: "Такива случаи не са инцидентни. Ето защо инициирахме писмото, защото те не са прецеденти", каза Радева. "НФК има право на проверки и дела, но тук се иска цялата сума да бъде върната. Това е неправомерен акт и заплашва целия сектор. Недоглеждания, може би съвсем неволни провинения, които всеки мениджър и артист може да допусне, да водят до това да се изисква връщане на цялата сума на проекта, за това става дума". Това е, което според Радева сплашва сектора. "Това срутва работата на цяла организация и означава може би закриването ѝ".

"Може би на вашите слушатели казусът им звучи като "едни хора с политически интереси се карат за едни пари". Точно това са политическите клишета, които прикриват истинската същност на подписката. Въпросът, че в тази позиция, като управител на НФК, създадена за закрила на независимото изкуство, не бива да се позволяват своеволия. Сигурно има апетити за поста на г-н Драгунчев, в писмото няма нищо лично към него, но който и да дойде на негово място, не би трябвало да си позволява своеволия", категорична е Радева.

"Искаме прозрачност в избора на ръководство на фонда. Искаме промяна в начина, по който се структурира кандидатстването. Важното е да има стойностна продукция, а не независими организации да се страхуват вече да кандидатстват за финансиране чрез НФК", каза още Василена Радева.

Хари АГОПЯН

Георги ИВАНОВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Ремонти във Варна
Евровизия 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: