Скандална идея! Искат да възстановят паметника на Георги Димитров в Димитровград

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
11:23 / 22.06.2022
1355
Социалисти от Димитровград са се срещнали в клуба на БСП и са обсъждали връщането на паметника на Георги Димитров в града, който носи името на вожда. Скандалната идея дошла по повод 140 г. от рождението на Димитров, по инициатива на БАС. Бронзовият 8-метров паметник е демонтиран с решение на общинския съвет на Димитровград от ноември 1991 година, след демократичните промени в България.

В началото на май месец е изпратено писмо към кмета на община Димитровград Иво Димов, но до момента не е получен отговор.

Социалистите изразяват възмущение относно съхранението към момента на паметника, който е бил заровен в земята с почва от строеж на постройки за отглеждане на кучета на територията на разсадник. Според тях не е известно кой е разрешил и узаконил строителството на тези постройки.

"По наше мнение този строеж би следвало да не може да се построи, без знанието на кметската управа. Питаме кой е отговорен за лошото състояние и съхранение на паметника? Правени са опити за нарязването на скулптурата на Димитров, което е недопустим акт. Напомняме, че паметникът е мемориален символ по проекта "Атриум“ и е със защитени авторски права и представлява паметник на културата. До кога кметът на Димитровград ще бездейства и няма да изпълнява решение на общинският съвет от 2012 година (реш.311/28.06.2012, според което паметникът е трябвало да бъде възстановен през 2013 година)", питат социалистите, предаде dimitrovgrad.bgvesti.net.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).