Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Скоро в България: Нови лични карти с чип, синият талон и трудовите книжки може да отпаднат
Автор: Екип Varna24.bg 13:31 / 15.01.2022Коментари (3)1434
©
Нови лични карти с чип, който ще улеснява достъпа до здравна и друга информация, електронни регистри и край на синия талон и трудовите книжки. Това са част от плановете на министър Божидар Божанов, които сподели в интервю пред Александър Детев от "Deutsche Welle".

"Но някои реформи нямат край - не можеш да срежеш лентата на електронното управление и да кажеш "завършихме го". Няма как например да електронизираме всички регистри за четири години, но можем да електронизираме най-важните. 

"Важно е да уточним, че в чипа на личните карти няма да има лични или здравни данни. Ще има идентификатор, който е анонимен. На база на него могат да бъдат предоставяни данни от първичните регистри на заинтересовани страни - лекари, КАТ и т.н. В момента правим оценката докога можем да го възложим и докога може да се случи, но до края на годината би трябвало тези карти да са факт. Дали всички ще са длъжни да си ги сменят, също подлежи на преценка, но ако трябва, ще е за сметка на държавата.   

"Много е важно в момента, в който ти потрябва електронна услуга, да имаш готовото средство, с което да я заявиш. Видяхме опашките пред НОИ в началото на пандемията за изкарване на ПИК, тъй като хората нямаше как да ползват съществуващите услуги. Идеята е да елиминираме този елемент.  

"Синият талон е от лесните за премахване документи. Той може да отпадне само със законодателно изменение и промяна на някои процеси в МВР. В коалиционното споразумение е записано и отпадането на всякакви стикери - за гражданска отговорност, технически преглед. Това също е лесно. МВР и в момента може да прави тези проверки през таблети, например. И ако талончетата не отпаднат, те със сигурност няма да са задължителни. Тоест няма да могат да те глобят, ако не си носиш съответното талонче или не си залепил стикера". 

"Повече време ще отнемат трудовите книжки. Сещам се за опита на предишните управляващи да въведат нов дизайн на трудовите книжки - от една страна, това е забавно, от друга - показва, че посоката изобщо не е била към дигитализация. Те трябва да отпаднат, но поетапно. Необходимо е създаването на нови регистри, тъй като в книжките има данни, които са единствено там и никъде другаде. Тя може да отпадне, когато работодател вкара данните в съответния регистър, но те ще продължат да съществуват за тези, които не са сменяли работното си място или пък са безработни".  

"Една от политиките на нашето министерство ще бъде да прилагаме закона. В момента може да е забранено администрациите помежду си да обменят хартиени документи и вътрешно да действат с тях, но това не значи, че забраната се спазва. Ще прилагаме закона, вътрешният документооборот със сигурност трябва да бъде изцяло електронен, между институциите също. Хубавото, което беше свършено в последните години, е, че системата за обмен на документи между администрациите макар да не е перфектна, работи. Отпадането на печатите е важно, за да отпадне и нуждата от прехвърлянето на документи на хартия".








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това със стикерите е разумно но печатницата на някой наш човек ще артиса.
0
 
 
ще ни имплантират ли чипа както твърди биоложката от партия 'израждане' ?
0
 
 
"Важно е да уточним, че в чипа на личните карти няма да има лични или здравни данни. Ще има идентификатор, който е анонимен.* Или си тъп,или ни правиш на тъпи.Всичко и всеки може да *хакне* всичко,папуняк.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: