Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Слагат етикет "Без ГМО" на чистите храни
Автор: Екип Varna24.bg 09:40 / 18.10.2015Коментари (2)577
©
Чистите храни без съдържание на генномодифицирани организми или с отклонение до 0,1% ще бъдат с етикети "Без ГМО". Това предвижда новият Закон за храните, който в момента се подготвя от работна група, в която влизат експерти от аграрното министерство и представители на браншовите организации от хранителната индустрия. Фирмите, които искат да продават подобни продукти обаче ще бъдат обект на по-строг контрол, уточни Любина Донкова, от дирекция "Лабораторни дейности" в централното управление на Българската агенция по безопасност на храните. В момента само съдържанието над нормата от 0,9% за разрешена генетична модификация трябва да е отбелязано на етикета. Необходимо е размерът на буквите да бъде двойно по-голям от останалите в надписа, освен това трябва да са изписани с цвят и шрифт, различен от основния. Няма обаче обозначение за храните, които не са замърсени с ГМО.

В новия Закон за храните няма да има отделна глава, в която се третират храните, съдържащи ГМО, уточни Донкова по време на националната конференция "Достъп до добра храна". За уреждане на този въпрос ще има препратки към наредбата за етикетирането. Границата от 0,1% съдържание на модифицирани организми не е окончателно уточнена, но това е таванът, който се използва в другите страни от ЕС, където има подобно законодателство, разрешаващо да се етикетират специално свободните храни.

У нас рядко се срещат храни, чийто етикети указват съдържанието на ГМО, каза доц. д-р Цвета Георгиева от Националния център по обществено здраве и анализи. 64 държави в света етикетират продуктите с модифицирани продукти. Според нея този туп храни са най-изследвани, а етикетът за съдържанието се слага за информация, а не защото ГМО е вредно. Затова тези храни не попадали под ударите на Закона за вредните храни, който сега се дискутира усилено.

Не е тайна, че най-често генетични модификации има в суровините, които са внос от САЩ Аржентина, Бразилия и други страни, в които няма сериозни забрани в тази област. Те се срещат в царевичното брашно и соевия лецетин, които са сред най-използваните при производство на сладкарски изделия.

В храните за животни може да се влагат само разрешени от ЕС модифицирани фуражи, като допустимото количество е отново 0,9%. Необходимо е производителите и търговците на фуражи да предоставят на купувачите информацията, че храната за животни съдържа ГМО, както и уникалния код на ГМО.

България е страна свободна от ГМО и нашата позиция е, че ние няма да допуснем отглеждане модифицирани организми в страната, както и няма да допуснем внос. Това каза зам.-министърът на земеделието Васил Грудев по време на конференция за добрата храна във връзка с планираното трансатлантическо споразумение със САЩ. В сектора на земеделието страната ни има червени линии, които няма да бъдат прекрачени, беше категоричен той.









Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Значи този етикет едвали ще го видим....
+2
 
 
Чудесно! Това вече го има в западна Европа.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: