Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Славчо Велков за съмненията около атентата срещу Гешев: Ако има инсценировка, схемата все някъде ще се пропука
Автор: Екип Varna24.bg 16:36 / 02.05.2023Коментари (0)882
©
"Говорим за индивидуален терористичен акт, извършен чрез взривяване, срещу високопоставено длъжностно лице, държавен служител от най-висок ранг, ВИП персона, какъвто няма аналог в историята ни от последните 30 години след убийството на Андрей Луканов, но той не беше действащ политик към момента на убийството. Ако има инсценировка с участие на толкова много хора, схемата някъде ще се пропука и все ще изтече информация",  каза в интервю за аудиокаста на "Фокус" ,"Това е България", експертът по антитероризъм Славчо Велков, като се позова на изнесените до този момент данни около акта.

"Разбира се, има и въпросителни за мен лично, като това - ако е съществувала заплаха, както твърдеше самият главен прокурор, че е имало отправяни многократно заплахи, защо в автомобил, който е предмет на заплаха, се возят членове на семейството му? Но това вече е професионален въпрос на онези, които осъществяват охраната и които оценяват степента на заплахата", уточни Велков.

На въпроса трябва ли да се разследва версията за инсценировка, както депутатът от коалиция "Продължаваме Промяната"-"Демократична България" ген. Атанас Атанасов нарече атентата, експертът отговори: "Аз по принцип избягвам да коментирам мнение на неексперти. Това на ген. Атанас Атанасов или който и да е като него, не ме интересува, не за друго, а заради това, че случаят много бързо влезе в политическия пейзаж и служи като някаква опорна точка за постигане на други цели, тъй като знаем много добре, че сега в момента се правят опити за формиране на правителство. Експертите като си свършат работата, ще се види много добре за какво става въпрос. Ген. Атанас Атанасов, който е бивш прокурор, бивш секретар на МВР и шеф на тогавашната Национална служба за сигурност, знае много добре, че ако има такава инсценировка с участие на толкова много хора, схемата някъде ще се пропука и все ще изтече информация. Така че аз говоря като експерт на базата на това, което знаем, и не бих се ангажирал да коментирам мнението на политици, още повече, че те се стремят да изведат някакъв дивидент от това, което казват, за собствената си партия".

Според експерта, това, което знаем досега, говори за взрив: "Да, има въпросителни. Твърде вероятно е да е изтекла информация за движението на главния прокурор. Но аз си задавам въпроса, и бих го запитал и ген. Атанасов, защото ме ангажирахте с неговото име: кое е това чудовище човешко, което би подложило на такъв огромен стрес собственото си семейство - деца и жена, ако ги вкара в такава инсценировка, за да се героизира?".

По думите на Велков, понякога охраняваните обекти проявяват своенравие и повлияват върху решението на екипите, които ги охраняват. Но фактът, че се е случило, показва, че някой е имал информация кой и къде се движи.

"По какъв начин, аз не зная, това ще установи следствието. Дали е чрез визуално наблюдение, дали е чрез технически средства, които по някакъв начин са разположени на някое от превозните средства от кортежа, дали пък не е чрез наблюдение директно чрез високотехнологично средство, каквито са дроновете – всичко е възможно. Само едно не е възможно, което ще ви го кажа със съвсем лека ирония, това, което твърдеше висш полицейски шеф, че на петата минута от получаването на сигнала мястото е било отцепено, като знам къде е мястото, като знам къде се намират полицейските сили, ще ми се да ги питам как така за 5 минути стигнахте от разстояние няколко десетки километра, за което вероятно не могат да ми отговорят", допълни той, като подчерта, че, без съмнение това е посегателство, пробив в националната сигурност, независимо кой, как и с какви подбуди го е направил.

"Дори ще кажа нещо, което не съм го казал никъде: дори да е така, както казва там генерал еди кой си или политици, дори да е така, то би било чудовищен акт пък от друга страна на държавен тероризъм, ако щете, защото никой не би рискувал човек да подложи семейството си на такова изпитание. Това е, което мога да ви кажа, и мисля, че то е достатъчно", допълни експертът.

Велков оценява изпълнението като "подготвено добре": "Намерено е удобно място за изпълнение, съответният взрив, залагане, водене на колата, следене, задействане в определен момент от извършителя, а колкото да поръчителите – за това следствието да установява.

Славчо Велков коментира и въпроса дали има пробив в системата за охрана на висшите държавници: "Системата за охрана на висшите държавници е изградена на принципа на оценка на заплахата на живота и здравето им от специална комисия с представители на всички служби. И очевидно, очевидно тука в случая има някакъв пробив по-скоро в това, че е изтекла информация за режима на движение на колата на мишената, на обекта в случая, а останалото ние не го знаем. Така че не можем да излизаме с такива твърдения, защото ако е такъв, както се твърди, дързък атентат, терористичен акт, мишената е жива в случая. Т.е. не е успял актът. И ако има някакви пропуски те са на локално ниво в системата за охрана".

И оттук нататък ще се променят много неща по отношение на охраната и сигурността на държавните мъже, така поне аз мисля", заключи експертът по антитероризъм.




Още по темата: общо новини по темата: 102
26.12.2023 »
22.12.2023 »
19.12.2023 »
20.05.2023 »
20.05.2023 »
16.05.2023 »
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Лоша инфраструктура във Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: