Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Слави Трифонов обяви техния човек за шеф на БНБ
Автор: Екип Varna24.bg 09:44 / 23.03.2022Коментари (0)883
© БГНЕС
Днес парламентарната група на “Има такъв народ" официално ще номинира Любомир Каримански за управител на Българската народна банка, съобщи Слави Трифонов във Фейсбук. И добави:

"Познавам достатъчно добре господин Каримански. Мисля, че вече и вие го познавате. Измина една бурна година, в която вие четохте, гледахте, информирахте се, вероятно сте използвали и интуицията си, и в крайна сметка сте направили своите изводи. Някъде през това време сте си създали мнение или впечатление и за Любомир Каримански. Защото работата, която той свърши, беше пред очите ви. Добили сте представа, както за неговите експертни и професионални качества, така и за неговите чисто човешки качества.

Днес знаете, че Любомир Каримански не се е появил отнякъде в последния момент, той беше тук през цялото това бурно време.

Аз съм съгласен с министър-председателя, който още в началото на своя мандат заяви, че всяка важна позиция в държавата трябва да бъде заемана от кандидата с най-добрата квалификация. Че трябва да се “вкара експертиза и знания, за да тръгне държавата напред." Наистина с това съм напълно съгласен. А конкретно за позицията управител на БНБ, аз и моите колеги имаме честта животът да ни е срещнал с човек, за когото сме се убедили, че е най-добрата кандидатура.

Любомир Каримански има магистърска степен по икономика от Университета за национално и световно стопанство - катедра “Финанси", и магистърска степен по бизнес администрация от Международния бизнес университет Хълт в Лондон.

Любомир Каримански е бил съветник по дигитално банкиране и иновативни разплащания в една от най-старите и големи банкови асоциации в Европа - Асоциацията на банките в Люксембург. Той е бил и независим член на Борда за управление на SEPA разплащания към Европейския платежен съвет в Брюксел, Белгия. Бил е и член на Групата на участниците от банковия сектор към Европейския банков орган, базиран в Париж, Франция. Неслучайно една от препоръките, които днес Любомир Каримански получава, пристига лично от настоящия президент на Европейския банков орган Хосе Мануел Кампа. Той определя господин Каримански като “първокласен банкер".

Повече от 15 години Любомир Каримански е бил и хоноруван преподавател в УНСС, катедра “Финанси", откъдето днес също получава препоръки. Бил е лектор и в Международния банков институт.

По време на кариерното си развитие господин Каримански е работил в няколко банки, лицензирани от БНБ и са му издавани официални сертификати от БНБ за заеманите от него длъжности. За професионалните успехи на Любомир Каримански в банките, в които е работил, може да прочетете в официалните документи по кандидатурата, които ще бъдат публично достъпни.

Господин Каримански беше един от първите финансови и банкови експерти, който обърна внимание на проблемите в Българската банка за развитие, отнасящи се до концентрация на кредитни експозиции в особено големи размери в едни и същи фирми. Той изрази ясна позиция, че съществуват знаци за свързаност между действията на ръководството на банката и Министерство на финансите (в периода 2013 – 2020 г.), от които може да се направят сериозни предположения за корупционни схеми. През 2020 г. и 2021 г. той обърна внимание на проблемите, пред които са изправени български банки и по-специално - капиталовия недостиг. Аргументирано критикува позицията на правителството през 2020 г. (в частност на ББР) да закупи на 2,5 пъти по-скъпа цена акции на една от банките в България, с което да й се помогне за капиталовата дупка. Много пъти е обръщал внимание и е разяснявал как част от българските банки имат проблем с невъзможността да заделят провизии за поетите рискове, поради ниската си доходност.

Любомир Каримански е народен представител от 45-ото, 46-ото и 47-ото Народно събрание. Председател е на Комисията по “Бюджет и финанси", както в 46-ото, така и в настоящото 47-о Народно събрание. Като такъв той изнесе основната тежест в парламента от актуализацията на Бюджет 2021 г. и от приемането на Бюджет 2022 г.

Това е кандидатът на “Има такъв народ" за управител на БНБ - високо квалифициран банков и финансов професионалист с над 20-годишен опит в развитието на финансовия и банковия сектор и успешно приложен лидерски опит. И нещо много важно - всички, които познават Любомир Каримански знаят, че той не може да бъде управляван и никой не може да му нарежда. А това прави кандидатурата му още по-силна.

Въпреки това съм сигурен, че и по тази наша номинация ще се изговорят всякакви глупости и лъжи, ще се направят всякакви внушения. Всъщност, те вече се направиха, след гласуването в парламента на едни стандартни процедури за избор на управител на БНБ.

Внушенията и лъжите няма да спрат мен и моите колеги да правим това, което винаги сме правили. А то е едно и също - правим това, което ни повеляват моралът, законите, правилата. В случая - те, а и коалиционното споразумение, ако щете, ни позволяват, но и ни задължават да излъчим една силна и достойна кандидатура. И ние го правим.

Сега всичко е в ръцете на парламента, защото сме парламентарна република и защото е негова работа. Парламентът трябва да реши иска ли държавата да има такъв управител на БНБ, или не иска".








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: