Славов: ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат, ако не предоставим военно-техническа помощ за Украйна

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
12:45 / 21.04.2022
1005
"В крайна сметка е важно дали ще дадем военно-техническа помощ на Украйна или ще си заровим дълбоко главата в пясъка и ще се надяваме конфликтът да свърши без наше участие." Това каза пред БНР Атанас Славов от ДБ след решението на Комисията по външна политика в парламента снощи да се разгледа предоставянето на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна.

"Категорично това не е позицията на ДБ. Приетият на външна комисия текст изцяло не отговаря на нашите предложения, на нашите разбирания. Той не може да защити позицията ни като адекватен член на НАТО и ЕС на фона на това, което правят останалите държави членки", поясни Славов в предаването "Преди всички".

"От коалиционния формат единствено ДБ не е съгласна с така предложения проект на решение", уточни той. 

При гласуване в пленарна зала на "военно-техническа помощ", ако ПП, БСП, ИТН и "Възраждане" запазят позициите си, е "почти невъзможно" това да мине с гласовете на ДБ, ГЕРБ и ДПС, отбеляза Славов. 

Запитан как ще реагира ДБ, ако в пленарната зала се гласува за помощ за Украйна във вида, в който това бе прието във външната комисия, Атанас Славов подчерта:

"Ако вътре няма военно-техническа помощ, за ДБ това ще е най-малкото червен флаг или червена линия. Това ще е ясно предупреждение за много дълбок проблем в коалицията и ДБ ще трябва да обсъди как продължава нататък в този коалиционен формат."

Славов нарече това "много сериозна разделителна линия, която ще предопредели и бъдещето" на тяхното участие в коалицията.

"Украйна е ключов геополитически, ценностен, цивилизационен въпрос, който не можем да заобиколим", изтъкна Атанас Славов, като добави, че това основание е "далеч по-легитимно" от основанието на БСП, което партията също постави като условие за оставането си в коалицията.  

Когато конфликтът очевидно ескалира, не можем да стоим безучастни по този начин, защото "така подкрепяме агресора", категоричен е Атанас Славов, според когото "няма средна позиция".

Славов определи като най-малкия ангажимент на страната ни оказването на хуманитарна помощ.

Относно финансовата помощ за Украйна той посочи, че това има както вътрешнополитическо, така и европейско значение.

"Очакваме от една страна европейски фондове, от друга страна е важно да подкрепяме тези европейски фондове, които са насочени към Украйна. Включително през тях минават и поръчки и доставки на оръжие."

"Даването на пари за оръжие на жертвата е подкрепа за мира", подчерта той.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).