Славов: Виждаме дефицитите от липсата на процедура за търсене на отговорност на висшите ръководители в съдебната система

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
11:41 / 08.06.2023
838
Виждаме дефицитите от липсата на процедура за търсене на отговорност на висшите ръководители в съдебната система. Това каза министърът на правосъдието Атанас Славов във връзка с оттеглянето на първото предложение за освобождаване на главния прокурор Иван Гешев от поста му, предаде репортер на "Фокус". 

"Виждаме дефицитите и на конституционно, и на законово ниво по отношение на липсата на липсата на детайлна процедура за търсене на отговорност на тримата висши ръководители в съдебната система", заяви той.

Министърът на правосъдието е категоричен, че дебатите за въвеждане на механизъм за отчетност на главния прокурор са били належащи. Според него случващото се в момента е индикатор за нуждата от промени в законодателството.

"Споровете водени в обществото дали да има, дали да няма процедура - не са били безпредметни. В момента виждаме, че имаме дефицит на процедура, че се изпада в спорове дали е допустимо оттеглянето на подадено искане за освобождаване на главния прокурор. Неяснотите са много повече, отколкото ясния път за развитие на един такъв процес, но този орган е ограничен от съществуващата конституционна и законова рамка", каза още Славов.

Виж коментарите (0)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Цената на агнешкото: От 17 до 28 лева за килограм, но засега!
Утре: Теглят номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за...
Започва Страстната седмица: Ето какви са обичаите
Борисов категоричен: Преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ може да има, но...
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).