Славов от ДБ: Ще подкрепим и новото искане на Украйна за оръжие

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
23:35 / 07.06.2022
914
“Демократична България" ще подкрепи новото искане на Украйна за изпращане на оръжие, заяви народният представител Атанас Славов, който е и член на комисията по отбрана в парламента.

Освен че оказването на военно-техническа помощ е принципна позиция на “Демократична България" от самото начало на войната, това е и възможност за модернизиране на българската армия с ново натовско въоръжение.

“В момента наблюдаваме нов етап във войната, която води Украйна. В нейната светлина темата за изпращане на старо съветско оръжие кореспондира с другата тема – за модернизацията на българската армия и  превъоръжаването и по стандартите на НАТО", заяви Славов пред “Радио Пловдив" на БНР. 

“Ако сега помогнем на Украйна с това старо съветско оръжие, веднага ще получим заместващи мощности от модерно, натовско въоръжение. Иначе ще останем изправени пред хипотезата в края на този конфликт една страна като Украйна, която не е членка на НАТО, да има по-модерно натовско оръжие в сравнение с държава официален член на алианса. Затова този въпрос не може да бъде подминавам с лека ръка", добави той.

Представителите на “Демократична България" в коалицията отново ще подкрепят украинското искане, дошло чрез нота от посланик Виталий Москаленко. Според Славов първо Министерски съвет трябва да обсъди и прецени и евентуално да внесе проект за решение в парламента.

“Първоначалното решение само за ремонт на военна техника беше в отговор на конкретно искане. Сега имаме ново конкретно искане и затова е редно процедурата да започне отначало", каза той.

“Всичко това изглежда още по-актуално след вчерашната заплаха с ядрена ракета от висш представител на руските институции към българската държава. Очевидно Русия ни разглежда като неприятелска страна, заради което и ние трябва да имаме подходящ, адекватен отговор и поведение", добави той, като визира коментарите на шефът на “Роскосмос" Дмитрий Рогозин от вчера.

Виж коментарите (2)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Управител на хотел на първа линия в Слънчев бряг: Нямахме избор, ...
Експерт: Харчим повече. Морето много интензивно почна да работи
Очаква ни слънчева неделя 
Цветница е!
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).