Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След 4 години прекъсване, министър Никола Стоянов възстанови работата на Отрасловия съвет по "Лека промишленост"
Автор: Екип Varna24.bg 16:27 / 06.10.2022Коментари (0)678
©
Недопустимо е Отрасловият съвет по "Лека промишленост“ да не е заседавал 4 години и се надявам повече никога да не се допусне това. С тези думи министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри днешното му заседание.

Съветът е постоянен орган към Министерството на икономиката и индустрията и би следвало да провежда регулярни заседания за обсъждане на проблемите и набелязване на държавни мерки и политики. В последните години обаче неговата работа е била преустановена.

"Възстановяваме работата на съвета и ще направим регулярни заседанията му“, подчерта министър Стоянов. Той коментира колко важен е този сектор за българската икономика, като производството на текстил, облекло, кожи и обувки създават около 10% от добавената стойност в индустрията. "Осигурява заетост на около 90 хил. души, което е около 19% от заетите в промишлеността. Активно работят около 5 000 фирми в сектора“, допълни той.

Икономическият министър сподели, че е наясно с част от проблемите пред бранша - повишаване на квалификацията на заетите, привличане на млади хора и развитие на иновации, и дигитализация. "Всяка от тези области е предизвикателство, но и възможност, ако бизнесът и държавата си партнират добре и работят правилно“, каза още Никола Стоянов.

В тази връзка той подчерта, че Министерството на икономиката и индустрията провежда целенасочена политика за разширяване на пазарното присъствие и подпомагане на българските производители, както и че работи в посока на активното въвеждане на дуалното обучение. "Надявам се вече всички теми от взаимен интерес да бъдат обсъждани оперативно, в постоянен диалог между нас“, допълни министър Стоянов.

Икономическият министър изрази своята лична благодарност към представителите на отрасъла заради начина по който секторът се е адаптирал в Ковид-кризата и за всичко, което са успели да направят през първите месеци, когато недостигът на редица суровини и средства за лична защита бяха големи.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: