Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След гаврата с картини на Майстора: 5 оставки вече са факт
Автор: Екип Varna24.bg 12:27 / 15.02.2022Коментари (2)1187
©
Министърът на културата прие оставките на изпълнителния директор и на петима от членовете на управителния съвет на националния фонд "Култура" (УС на НФК), съобщават от Министерството на културата.

По време на видеоконферентна среща, инициирана от Атанас Атанасов с членовете на УС, министърът е отправил апел за колективна оставка с цел поставяне на ново начало на работата на фонда.

Още в началото на срещата стана ясно, че няколко часа по-рано до министъра са изпратени две заявления за напускане - от д-р Мирена Станева - изпълнителен директор на НФК, и от д-р Нели Стоева - главен асистент в катедра "История и теория на културата" на Софийски университет "Св. Кл. Охридски" и член на УС, информират от МК. По думите им и двете оставки са били придружени с професионално обосновани аргументи и са приети от министър Атанасов. 

По думите им съвсем скоро ще бъдат обявени и механизмите за избор на нови членове,като Мирена Станева ще продължи да изпълнява длъжността на изпълнителен директор до провеждането на процедура по избор.

Приети са оставките на Боян Ангелов - председател на Съюза на българските писатели, Георги Керезов - представител на Министерство на финансите, и Теодора Дачева - заместник-изпълнителен директор на Национално сдружение на общините в България. 

Категоричен отказ за оставка е деклариран от Велико Маринчевски - асистент, д-р в Националната художествена академия, Цанко Василев - културен мениджър с над 20-годишен опит в областта на съвременните изкуства и култура, и Елена Николова - представител на МК. Решенията на Ирина Гъркова, заемала последователно длъжностите съветник по духовност и култура, както и секретар по духовност и култура в администрацията на президента, и Силвия Чолева - писател, издател и журналист, ще бъдат изпратени допълнително в писмен вид, допълват от МК. 

Основен аргумент за искането на оставките на УС на НФК са натрупаните негативи, които не могат да бъдат пренебрегвани, се казва още в съобщението от МК. 

"Моят апел за доброволна оставка на всеки от членовете на УС на НФК е убеждението, че виждам това като единствен достоен и честен начин да опитаме да върнем доверието към работата във фонда - не само публично, но и сред всички хора на изкуството, които разчитат на неговата подкрепа, за да реализират проектите си", е казал министърът.

"Напълно осъзнавам, че причината за съмненията за безпринципно разпределение на средства,прокарването на лични пристрастия, както и липсата на мотиви за вземането на конкретни решения, не са адресирани само към настоящия състав на Управителния съвет. Както споделих и на срещата, смятам, че една такава колективна саможертва си заслужава в името на отговорността, която предстои за фонда към всички, ангажирани в сферата на културата", е добавил той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо все ми се струва, че този бежанец и имигрант ще натвори поредните глупости в културата? Явно има спуснат списък с червени милиционерски назначения, та така бърза, бърза..... Мамин, златен, ненагледен ако наистина те е еня за нещо, то седни и прочети малко книжки за това какво означава културата за един народ!!! Като се ограмотиш, седни и се информирай как работят хората в Австрия, Франция, че дори и Русия и ще разбереш, че тази лъжица е по-голяма от устата ти! Като направим една рекапитулация, ще се окаже, че никаква няма да я свършиш, защото в културата всички постове ги държат червени милиционери и доносници на службите, а те са ти господари!!! Има само един начин да ги прецакаш, но ти нито го знаеш, нито го можеш!!! Казва се: да ги юрнеш да работят, а това не е като да събираш пари от приятели за ремонт на едно читалище!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Решения на Общински съвет Варна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: