След гонката в София: Полицаите от зрелищния арест с първи думи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:12 / 01.02.2023
1191
Полицаите от зрелищния арест след гонката в столицата преследваха и задържаха шофьор, който се оказа не само с отнета книжка, но и с предишни провинения на пътя. Прокуратурата обвини и задържа за 72 часа 32-годишния криминално проявен Димитър Софрониев. Неговата спътница е разпитана. 24 часа след гонката и показния арест полицаите разказаха подробности за преследването на Димитър Софрониев и спътницата му.

Полицай Перфанов и Груев патрулират из квартал "Надежда“. Изведнъж забелязват автомобила, който привлича вниманието им със странното поведение на пътя.

"Премина много рисково между пресичащи пешеходци на пешеходна пътека с риск да ги блъсне. Мина между двама. Привлече ни вниманието и тръгнахме след него. Забелязахме, че мина и на червено. Подадохме му светлинен и звуков сигнал от нашия автомобил, той обаче ускори, не се подчини, премина на още два светофара на червено, с много рисковани ситуации за пешеходците, за автомобилите“, разказва пред bTV полицаят във Второ РПУ в София Асен Перфанов.

Искат подкрепление. Другият екип от полицаи Русинов и Иванов блокират пътя на Софрониев в малката еднопосочна уличка. Беглецът блъска два автомобила и по чудо се разминава от челен удар с друга кола.

"Разпоредихме му високо и ясно да излезе с вдигнати ръце, той се държеше неадекватно и продължи да не ни изпълнява разпорежданията“, казва Асен Перфанов.

"След като не спираше с първа и задна скорост и да блъска първата кола и патрулката, се видя, че няма да стане с добро. Трябваше да го респектираме с оръжието“, добави мл. експерт Николай Русимов.

Когато четиримата полицаи вадят пистолетите "Макаров", мъжът се стресва и отваря леко стъклото, открехва и вратата. Това е моментът, който чакат униформените, за да влязат в автомобила.

"Скочи на задната седалка и изяде нещо, докато автомобилът все още беше заключен. Наложи се да счупим страничните стъкла на автомобила. Те се оказаха много здрави. не успяхме с пистолета се опитахме, но не не се счупи“, казва Асен Перфанов.

"След като едната врата беше вече отворена, пространството беше доста малко.  Задържаното лице се запъваше с краката си и беше малко по-трудно. Впоследствие отворихме и другата врата и успяха повече служители да се включат в задържането“, обясни Калин Иванов - старши полицай.

Първа от колата е изкарана с белезници спътницата на Софрониев - Велислава Владиславова. При задържането пострадаха двама униформени. Димитър Софрониев е познат на полицията. Да шофира без книжка не е първото му нарушение на пътя. Също така е осъждан за грабеж и наркотици. Скоро е излязъл от затвора. 

Спътницата на Димитър - Велислава Владиславова ще бъде разпитана. Засега не е тествана за дрога. Още в колата е опитала да размени мястото си с шофьора.

 

"Момичето седна на волана и през цялото време казваше - аз карах, той не е карал. А той нещо отзад правеше , но предвид тъмните стъкла не можахме да видим какво се случва“, разказва мл. експерт Николай Русимов.

"Даже ми направи странно впечатление, че тя даваше газ и самата кола продължаваше да удря и другите автомобили, което граничи с лудост, не знам може би, защото и тя беше неадекватна“, спомня си Груев.

Полицаите от Второ районно са с дълъг стаж в системата. Признават обаче, че такива гонки и такова дръзко поведение на пътя не се вижда всеки ден. Те отговориха и на коментарите на хората в социалните мрежи, че за използвали прекомерна сила и са блъскали вратите на колата.

"Хората обръщат много повече внимание на вратата на автомобила, отколкото на деянието, което е извършило въпросното лице“, смята Перфанов.

"Ако беше станало нещо по-лошо - нямаше да обръщаме внимание на aвтомобила, на вратите или как са действали полицаите“, добави Груев.

Редовите полицаи, които са на улицата всеки дни и са изложени на всякакви рискове, призовават за бързо правосъдие и ефективни присъди за шофьори, които отказват да бъдат тествани за наркотици. На фона на ежедневните инциденти с пияни и дрогирани на пътя, опитните служители на реда съветват младите шофьори:

"Да възпитаваме младото поколение малко по-смирено, да не си мислят, че всичко, както хвърчи се яде“, казва Русинов.

Униформените се надяват и на по-добро оборудване като палки, спрейове, фенери, ръкавици срещу ножове и уреди за разбиване на прозорци.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Тези служители са с по-високи пенсии от други, ето причината
Техническата грешка от първата матура няма да повлияе на оценката...
Над 46 000 зрелостници се очаква да се явят днес на матура
Редица университети затварят врати в знак на протест
Песен на Българското училище "Иван Вазов" в Париж се цели в рекор...
Кондева за частната детска болница: Спрямо мен не е упражняван ни...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).