Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След катастрофите с млади водачи: Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Автор: Екип Varna24.bg 23:04 / 18.05.2024Коментари (0)1592
© Фокус
Само за изминалата година са станали близо 1000 тежки катастрофи, причинени от шофьори със стаж под две години. 25% от младите шофьори участват в пътни инциденти, а десетки загиват зад волана.

Безразсъдство и високо самочувствие са качествата, които "натискат" педала на газта на мощни автомобили, които са управлявани от деца-шофьори. Често те са провокирани от употребата на наркотици и алкохол. Но никой не е готов за последствията.

"Не е нормално на един абитуриент, на един млад човек, който току-що е взел книжка да му дадеш възможност да кара мощна кола. Това е да заредиш един пистолет и да го дадеш в ръцете на малко дете", коментира Валентин Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Съсловни организации настояват процесът на обучение да бъде дигитализиран. Така ще се следи през какви маршрути е карал курсистът, какви опасности е срещнал по пътя и придобил ли е необходимите умения.

"В този бранш има сериозен сив сектор. Не се дават 31 часа, които трябва да се дават за кормуване. Не се излиза на магистрала, не се кара в тъмната част на деня", посочи Валентин Тодоров пред обществената телевизия.

"Масово в момента не се кара по автомагистрали, по скоростни пътища. И след това, когато един курсист е карал с инструктора само с 40 км/ч, вземе си свидетелството, и се качи на автомагистрала, той никога не се е движил с такава скорост", добави Георги Бързаков – специалист по пътна безопасност.

Субективните фактори, които имат значение на пътя: възпитанието вкъщи и отговорността на родителите към младите шофьори.

"Според мен още от семейството трябва да тръгне това - внимавайте как шофирате, вие сте отговорни и за другите, и за себе си", каза Анна Ризова – шофьор.

Десетки европейски страни са въвели допълнителни изисквания за младите шофьори. Практики, които могат да бъдат внедрени и в нашето законодателство. Управляващите, обаче все нямат време за това, казват пътни експерти. Междувременно десетки младежи загиват на пътя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: