След почивка в Обзор и летен вирус Добри губи зрението си напълно 

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (1)
11:36 / 13.07.2022
1173
Това е Добри Стоянов - незрящ мъж на 30 години, от град София. Съдбата неведнъж му е поднасяла неприятности, но не се предава и винаги продължава напред. 

През 2006 година губи зрението си окончателно заради отлепване на ретина. "Бях на почивка в Обзор, летен вирус ме сполетя, следствие на който имах стомашни неразположения и от напъни ретината се отлепи, буквално нелепо. Имах терапия с инжекции, медикаменти, но нищо не ми помогна. Правиха ми и операция, която също не беше успешна. След поредния преглед, на който Добри е ходил преди два дни, той чува тежките думи: Случаят при теб е безнадежден! Как човек се събира след такива думи?

"Бях напът да рухна от сълзи, но издържах. Ако рухна и се предам, това няма да ми помогне с нищо, животът ми няма да стане по-хубав и за това продължавам напред и каквото съдбата е решила", разказва момчето с голямо сърце.

На въпрос пригодена ли е столицата за незрящи хора, Добри отговори, че въпреки неуредиците в града, той приема София като своя майка, а не като мащеха. "Има наистина какво да се желае за хората с увреждания и в частност за незрящите хора като мен, но София си е като моя майка.

На Добри Стоянов му е изключително трудно, тъй като сам се спрява с живота. Живее със своите родители, които също са незрящи. Той няма личен асистент, тъй като точките не му достигат за такъв, но дори и да има, момчето разказва, че служителите от Столична община не са достатъчно обучени и не знаят какво да правят в повечето случаи, а и заплащането им е неадекватно. "Ако ти не си намериш човек, ако си нямаш някой близък, е трудно", обясни Добри.

Един от най-сериозните проблеми, които Добри изтъкна е, че хора като него не се подкрепят, а по-ското гледат да си навредят: "Искаме подкрепа от държавата, но ние и сами не си помагаме".

Най-добрият приятел на Добри е неговият софтуер, чрез който той "вижда" света.

Повече за историята и мечтите на момчето с голямо сърце, чуйте във видеото.

Този браузър не поддържа видео елемента.


Виж коментарите (1)

Още по темата (859):
14.08.2023 "Който влезе, не излиза": По Южното Черноморие е страшно
08.08.2023 Хора вдигат ръце: Всичко е унищожено
10.07.2023 Чиста ли е морската вода?
08.07.2023 Не е за тръгване към Гърция, вижте какво става на "Маказа"
10.06.2023 Опашките на "Кулата" вече са около 6 километра
01.11.2022 Взе повече туристи предпочитат да почиват на къмпинг
Още новини от Национални новини:
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати
Хванаха туроператори без лиценз да возят хора на екскурзии в чужб...
Хакери измамиха многодетна майка, жена на програмист. Той им обяв...
Проф. Тодор Кантарджиев за коклюша: Антибиотикът трябва да се дав...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).