Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След проверка на МОН: Как се получават две научни титли с плагиатство
Автор: Екип Varna24.bg 12:20 / 24.03.2022Коментари (0)610
©
Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател Венелин Терзиев. Това са установили проверки на Комисията по академична етика в МОН. Терзиев е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката. Само за няколко години той представи четири дисертации и над 1600 научни публикации и с главозамайваща скорост се изстреля до званието "професор", припомня в. "Монитор".

Накърняване на авторски права е открито в дисертациите на Венелин Терзиев за придобиване на научните степени "доктор“ и "доктор на науките“ в професионално направление "Икономика“. В първия случай арбитрите установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема "Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда“, защитен във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър“ през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2% от дисертацията, с която Терзиев става т. нар. "малък доктор“ в направление "Икономика“. Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.

При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научна степен "доктор на науките“ през 2015 г. С дисертация "Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики“ Венелин Терзиев става т.нар. "голям доктор“ в професионално направление "Икономика“ в Стопанската академия "Димитър А. Ценов“ в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен съгласно Закона за развитието на академичния състав, допълниха от МОН.

Приключила е и още една проверка на дисертацията на Терзиев за труд, защитен в Националния военен университет "Васил Левски“ (НВУ) през 2014 г. и е на тема “Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда“. Благодарение на него Венелин Терзиев е станал "доктор на науките“ в направление "Национална сигурност“.

Проверени са и публикациите му за заемане на академичната длъжност "професор“ в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са установили плагиатство.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Решения на Общински съвет Варна
Проблем с недостига и износа на лекарства
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: