След проверките: Повече нарушения са открити в малките бензиностанции

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (8)
14:50 / 23.08.2015
1278
10 862 са проверените разходомери по бензиностанциите в страната в последния ден от поставения от премиера Бойко Борисов срок. По нареждане на икономическия министър Божидар Лукарски целият наличен ресурс на Български институт по метрология /БИМ/ беше мобилизиран и за 3 дни експертите успяха да изпълнят възложените инспекции. 

Затворени са 87 разходомера, за които са констатирани отклонения над нормата между отчитаното на колонките и реално зареденото гориво или е компрометирана целостта на пломбата. 

В началото на седмицата ще бъдат проверени още 138 разходомера, за които има предварително подадени по надлежния ред заявки и изготвен редовен график за проверка. С това ще бъдат инспектирани всички налични по бензиностанциите в страната и подлежащи на контрол разходомери.

Проверени са 741 обекта из цялата страна. Най-много са инспектираните разходомери в областите София, Варна, Пловдив, Русе, Велико Търново и Бургас.

Констатираните нарушения в над 60% от случаите са на малки бензиностанции, като техният брой достига 53. В големите вериги са открити отклонения над допустимата норма при 34 разходомера.

Заключенията от проверката на измервателните уреди дават база за изготвяне и допълване на предложения за нормативни изменения, чрез които правителството ще засили контрола на пазара за горива у нас. 

С цел оптимизация на работата още в първия ден, след като премиерът разпореди проверките, министерството на икономиката представи доклад за състава, функциите и структурата на БИМ и Държавната агенция за метрологичен и технически контрол /ДАМТН/. 

БИМ е структура към Министерство на икономиката, която отговаря за съответствието на бензино и газколонките, както и на нивомерните системи и спазването на метрологичните и технически изисквания към тях, докато ДАМНТ осъществява надзор по спазване на правилата и поддържане изправността на тези уреди. 

Предстои министър Лукарски и екипът му да представят допълнения към конкретни предложения за промени в нормативната уредба, които ще подобрят механизмите за контрол и надзор.

 


Виж коментарите (8)
Още новини от Национални новини:
Проверките за нелоялни практики при организираните туристически п...
Газов мегапроект застрашава Черно море
Бизнесмен: Положението е отчайващо, държавата е абдикирала
"Булгартрансгаз": Финализирана е успешно най-важната обществена п...
Назначиха извънредна проверка по случая с починалото 5-годишно де...
Финансистът и икономист д-р Войнов каза какво трябва да направим ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).