След вчерашната акция на ОДМВР – Бургас: Разбита е международна група за крадени скъпи возила

Автор: Иван Сотиров
Коментари (0)
12:11 / 13.10.2023
751
Организирана престъпна група, специализирана в регистрацията и трафикирането на автомобили, предмет на престъпление, е разбита при вчерашната акция на Областните дирекции на полициите в Бургас и Варна и ГДНП. Подробности дадоха преди минути прокурор Георги Чинев и директорът на ОДМВР – Бургас старши комисар Емил Павлов, предаде репортер на Burgas24.bg.

През вчерашния ден са задържани 14 лица. Групата е международна, тъй като част от колите, регистрирани на наша територия и изнесени в чужбина, са предмет на престъпление в Западна Европа. Тя е действала от 2019-година. 

Част от тридесетте колите са откраднати на територията на България. Автомобилите са основно собственост на чужденци, една голяма част от тях – туристи, посетили страната ни през летния сезон. Друга част от тях са предмет на престъпление от страни от Западна Европа, като там се касае за лизингови измами. Возилата са изключително скъпи – от марките "Мазерати“, "Порше“, "Рейндж ровър“ и др. Те са регистрирани в България с неистински документи и с променен идентификационен номер. След регистрацията у нас са били изнасяни за държави в Близкия Изток през Турция.

"Има констатирани слабости при регистрацията на автомобилите в "Пътна полиция“, за което аз като директор съм взел мерки. Сменена е цялостната организация при регистрацията на автомобили, както е подменен и съставът“, каза Павлов. Той открои като пропуск, че не е била извършена достатъчно задълбочена проверка по отношение на идентификационни номера на автомобилите и документите, които са представени при първоначална регистрация на автомобили като нов внос.

Това не е първата организирана престъпна група, която в резултат на Прокуратурата и ОДМВР – Бургас се неутрализира, каза Чинев и припомни, че преди година бе разбито друго ОПГ със сходна дейност.  От 14-те задържани лица по закона на МВР към момента 5 имат обвинения  за престъпно сдружение. Това е наказуемо с лишаване от свобода до 6 години. 2 от лицата, за които е изготвено постановление за привличане в качеството на обвиняеми, по настоеше се намират извън границите на България. Останалите 3 лица са в страната, очаква се още пред днешния ден спрямо тях да да бъдат внесени мерки за неотклонение, добави Чинев.

Виж коментарите (0)

Още по темата (79):
15.05.2024 Арести, дрога и пари в кеш след поредната полицейска акция във Варна
13.05.2024 Вътрешният министър Калин Стоянов с подробности за акцията срещу купения вот в Бургас
13.05.2024 Калин Стоянов разпореди нова акция, милиони са на мушката
05.05.2024 Спипаха близо 40 пияни шофьори за денонощие
05.05.2024 Близо 30 000 кутии цигари в режещи машини откриха на ГКПП Капитан Андреево
04.05.2024 Удар на бургаските митничари: Хванаха луксозно яхтено оборудване за над 100 бона
Още новини от Национални новини:
Министър Милошев даде официален старт на туристическото Лято 2024...
Стефан Янев: Трябва да седнем и да се разберем, да намерим място ...
Оставят в ареста обвиняемия за жестокото убийство в Новачене
Бивш шеф на НСО за катастрофата: Дори при закъснение не се е случ...
Доц. Иванов каза коя държава от Западните Балкани е най-готова да...
Главчев посети Троянския манастир, алармира за ремонт на някогашн...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).