Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
След запитване от варненски депутат стана ясно: Намаляват престъпленията в училище!
Автор: Пламена Николова 15:08 / 21.02.2020Коментари (0)2229
©
Намалява броят на установените извършители на престъпления в училищата. През 2019 г. противоправните деяния, извършени от деца са 375 при 457 през предходната година, съобщават от пресцентъра на ГЕРБ във Варна.

Данните обяви министърът на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на въпрос на варненския народен представител от ПГ на ГЕРБ Таня Петрова относно подобряване на закрилата на детето и превенция на детската престъпност у нас. По време на парламентарния контрол тя сподели от трибуната своите впечатления от посещението си в Дългопол, където успешно се прилага Програмата "Детско полицейско управление" .

Министърът припомни, че специализираните служители в МВР работят за превенцията на детската престъпност по стартиралите през 2000 г. национална програма "Работа на полицията в училищата" и през 2016 г. програма "Детско полицейско управление".

По първата програма за изминалата учебна година са изнесени 8713 лекции и беседи в 1519 училища в страната. Участие са взели общо 763 полицейски служители, като от тях 228 са инспектори на Детска педагогическа стая с проведени занятия в 7913 паралелки от 1 –ви до 12-ти клас. По програма "Детско полицейско управление"/ДПУ/ има разкрити 163 Детски полицейски управления към всички РПУ-та на ОДМВР, в които се обучават 3699 деца на възраст от 8 до 12 години. Програмата цели да се опазят животът, здравето, правата и имуществото на децата, да се формират умения за правилно поведение в различни ситуации и нетърпимост към престъпни посегателства.

За успешното реализиране на програмата има сключено споразумение между МВР и редица институции, за да обединят усилия в работата си по превенция и в името на децата, посочи още министър Младен Маринов. В Програмата има отделен модул "Социални умения“, в който обучителните теми, разработени от психолози от Института по психология на МВР, са насочени изцяло към намаляване на агресията сред подрастващите. С деца от "Детско полицейско управление“ три последователни години се провеждат национални конкурси за детска рисунка, а през месец юни 2020 г. предстои провеждане на второ национално спортно състезание. Инициативата цели чрез спорт да намалее агресивното поведение сред децата.

Министърът припомни още, че Главна дирекция "Национална полиция“ има специализиран уебсайт "Детска сигурност“ за превенция на насилието срещу деца и противодействие на детската престъпност. Основната цел на сайта е да запознае децата с техните права и задължения, с основни правила за лична безопасност, с модели на поведение в конфликтни ситуации, както и да предостави достъпна, полезна и актуална информация на специалистите, работещи с деца. Информационни материали, включващи правила за безопасно поведение на децата и съвети към родителите могат да бъдат намерени в интернет страница detskasigurnost.bg.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
Интегриран градски транспорт на Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: