Служител на БАБХ уволнен, умъртвявал кокошки по нехуманен начин

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:48 / 03.10.2019
936
Служител на Областната дирекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в Шумен е отстранен след като бе пуснато видео, в което се вижда как той тъпче чувал с птици. 

Случката се разиграва в птицеферма в Смядово, където е открита салмонела и е взето решение за умъртвяване на 3600 кокошки носачки. 

Това трябва да се случи като се използват чували със сух лед. Собственикът на фермата - Димитър Папазов пусна видео, в което се вижда как служители на БАБХ умъртвяват птиците. В един от кадрите обаче мъж се качва върху чувалите - практика, която се разграничава от "хуманността".   

Директорът на ОД на БАБХ-Шумен д-р Катя Райкинска посочи, че е започнала проверка по случая и са снети показанията на служителите. Един от тях е посочил, че наистина се е качил върху чувала с птиците. Той вече е отстранен от работа  и е образувано дисциплинарно производство.

На 30 август, 12 и 19 септември са взети положителни проби за салмонела в обекта. Това е причината да се пристъпи към умъртвяване. Същата база е била с регистрирана салмонела и през миналата година.   

Имам документи, които доказват че птиците ми са здрави и във фермата няма салмонела. През август са взети 3 проби, като е писано, че са взети от 3 халета, а те са взети от 1 хале. Там се установява, че в две от трите халета има салмонела – салмонелоза интеративис в праха. Като никъде в протоколите не става ясно дали е от праха или е от фекалиите, казва собственикът на фермата Димитър Папазов.

Той е категоричен, че ще заведе дело заради неправомерното, според него, умъртвяване на птиците.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).