Служителите в НИМХ с писмо до премиера - гневни на Денков

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:07 / 24.01.2022
793
Ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология публикува открито писмо до премиера Кирил Петков.

В писмото учените питат защо правителството прехвърля НИМХ от Министерството на образованието и науката към това на околната среда и водите без да уведоми работещите в института и да потърси тяхното мнение.

В писмо от началото на януари, подписано от 97% от работещите в НИМХ, учените се противопоставят категорично на преместването на института.

Изтъкват, че отчетите на дейността за последните три години, откакто НИМХ е преминал от БАН към МОН, показват рязко подобряване на всички дейности в института.

"Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Николай  Денков за това желание да "извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега", питат от института.

Допълват и, че с отпадането на правото на делегиран бюджет и формиране на преходен остатък за НИМХ в Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г. в действителност се отнема възможността на института за участие в международни и национални научни проекти и програми, както и да получават средства по тях.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).