Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close
ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смразяващ анализ: Истината за шофьорските курсове и как се взимат книжки по втория начин!
Автор: Екип Varna24.bg 11:37 / 04.02.2019Коментари (2)2599
© Varna24.bg
Varna24.bg публикува без редакторска намеса любопитен анализ и коментар по актуалната тема за предстоящите промени в Закона за движение по пътищата, идеите за нови моменти в обучението на младите шофьори и защо те се налагат. Негов автор е Генко Станчев, дългогодишен инструктор по теория и практика, собственик и управител на Учебен център в Пловдив, член на УС на АКАБ (Асоциация за квалификация на автомобилистите в България):

На вниманието на тези, на които им предстои изкарване на шофьорски курс и взимане на шофьорска книжка, както и на техните родители!

Имаме проект за нов закон за движение по пътищата (ЗДП). Най-накрая! Има застъпени промени в обучението. Защо се налагат!? Много просто! Защото сега обучението е на плашещо ниско ниво, а на много места дори липсва. По наредба то се провежда от частни учебни центрове. Тяхната дейност е предвидено да се контролира и оценява от Държавната изпълнителна агенция "Автомобилна Администрация" (ДАИ). Има действащи наредби за обучение. Но колко са тези, които ги спазват? И защо не биват адекватно наказвани при нарушаването им? В крайна сметка, всички страни са потърпевши, и най-вече тези които искат да се учат и тези, които искат да ги научат.

Курсистът!

Той е най-потърпевш. Той е въвлечен абсолютно доброволно и в много случаи несъзнателно. Това обаче не намалява неговата отговорност. Основният проблем е, че голям процент от започващите курсисти търсят шофьорската книжка, а не обучението. Много често родители на курсисти казват "Нека вземе книжка, а после ще се учи". Кога е това после? И къде?

На пътя без контрол! Излизат неподготвени, незнаещи и неможещи, но с книжки. За какво са им? Този документ, без достатъчно знания, умения и навици служи само за селфи и публикация в социалните мрежи. И все се питам, как тези родители са спокойни за собственото си дете и за децата на околните!?

Как може да му даде 100 лв. на вечер за дискотека, но за 5 допълнителни часа по практика не може!? Как може да се купи телефон за 2000 лв., но за стабилно обучение 650-700 лв. са много!?

Как е възможно да се дадат 150-200 лв., за да се "подсигури" на изпитът, а не да се научи и достойно да го защити!? А от това зависи животът и здравето на собствените им деца. Тези родители как разбират любовта към детето си и обществената си отговорност?

Курсистът има основна вина за лошото обучение. И не бива да се сърдим и да обвиняваме другите, когато на пътя се сблъскваме с незнание и неможене. Сами сме го избрали и сме си платили за това. От началото до края. Не сме подбрали правилното място за обучение, не сме контролирали учебния процес и в заключение сме си "подсигурили" изпита, не с възможности, а с пари. И накрая сме доволни! Доволни, защото сме изпълнили целта, с която сме започнали, да вземем книжка, а не да се научим. Реално излъгани, но щастливи. И благодарни на тези, които са ни лъгали!

Учебният център!

Нещата са обвързани. Търсенето определя предлагането. По това правило работят много учебни центрове (УЦ) и инструктори. Защо трябва да се учи курсист,ът когато той това не го иска? Достатъчно е само да му гарантираме и уредим книжката,

а другото не е важно. Трябва да му се вземат парите. Ако е възможно с по-малко работа, ще е още по-добре.

Действащата програма предвижда 40 часа теория и 31м/ч практика. Никъде в наредбата няма думичката "самоподготовка". Но колко предлагат реално спазване на тази наредба? Защо трябва да се водят лекции, да се плащат заплати, данъци и други разходи, щом може на "самоподготовка". И няма кой да те провери. А това, че курсистът е платил тези лекции?

Защо трябва да се организират вътрешни изпити, когато може да се пише дистанционно "Да" срещу малка сума пари? Защо трябва да се отработват 31м/ч? Само се губи време и се хаби гориво. И без това курсистът не идва на кормуване.

Ще ги изпишем часовете и той се подписва. Даже се чувства щастлив, а инструктора е готин. Накрая с 15-20 м/ч и с 150-200 лв. сме се "подсигурили" и сме на изпит. Разбира се, взет успешно!! Учебният център не дава полагащите се и платени кормилни часове, ощетява сериозно курсиста, прибира част от парите "под масата" дадени за изпита и отчита успеваемост по практика от 80-90%.

Този, който иска да започне курс, как да не се запише там? Няма значение дори това, че даже на сайтовете им няма обявени цени. Всичко е по договорка. На пазарлък, като на битак. Но там се взимат книжки от 1-ия път! Всеки може да вземе, дори и най-неподготвения! Те са добрите! Там инструкторите са гении!

Другите, които не дават пари за "подсигуряване", имат успеваемост

по практика 30-40 %. Те са некадърници. Те се опитват да научат курсиста. Те не влизат в схеми и затова техните курсисти страдат на изпитите. При тях резултатите са слаби. И не могат да бъдат други, независимо от тяхната подготовка и от труда,

който са вложил курсиста и инструктора. Защото изпитващият вчера е писал 8-9 оценки "Да" в "наша" автошкола на "подсигурени" курсисти, а днес трябва да се напишат 8-9 оценки "НЕ" на "неподсигурени". Колкото и да е добър курсиста, няма да издържи, когато му се поставят неотговарящи на моментната му подготовка, трудни задачи. Няма спасение.

Изравняваме резултата в статистиката на изпитващия! Но в статистиката на Учебните Центрове, тези ненадеждните губят курсисти, авторитет и пари.

Даже започва да се твърди на курсистите " Не отивайте там. Само ще ви късат за да ви вземат повече пари. Елате при нас и ще ви гарантираме книжката". Желязна логика. Лесно обяснима и потвърдена от статистиката. Само с една малка подробност - не е вярна. Защото няма как един УЦ да постига успеваемост на теоретичните изпити (където субективната оценка и възможността за

"подсигуряване" почти липсва) от 80-90%, а на практика, където оценката е много субективна, да спадне на 30-40%.

Ужасно е да работиш стриктно по всички правила, да плащаш всички всевъзможни данъци в пълен обем и време, да влагаш сериозни средства в база и автомобили, да полагаш максимални усилия за да научиш възможно най-добре своите курсисти и на изпита да видиш 9 от 10 оценки "Не". И когато даден курсист получи 2-3 пъти отрицателна оценка, започва да се замисля и да търси други начини. Тогава се намесват "колегите" и съветват: "Там ще те късат за пари, а при нас си плащаш и взимаш със сигурност". Постигат го и накрая те са добрите, а този който е влагал средства и енергия за да обучава е лош, алчен и некадърен! Това е самата истина за същността на шофьорските курсове в момента.

При тези условия няма и не може да има реална конкуренция между Учебните Центрове, на базата на положен труд и спазване на действащите разпоредби. На базата на истински обучени и добре подготвени курсисти. Не може да има качествена подготовка. Няма как на пътя да излязат знаещи, можещи и мислещи шофьори. Ако не се приемат спешни мерки (законодателни и контролни), всичко това ще доведе до фалит на работещите по правилата фирми и до увеличаване броя и на без това многото ПТП. В частта за обучение от проекта на нов ЗДП има някои много важни, наложителни и разумни предложения, които биха спомогнали за нормализиране на учебния процес.

Разбира се ще има голям брой заинтересовани, които ще бъдат против промените. Трудно се раделят с утвърденият ред, но е време. Първо и основоположно действие е въвеждане на електронен контрол върху спазване на предвидените по наредба часове по кормуване. Курсиста трябва да знае, че не може да завърши курс, а инструктора да е реално длъжен да предостави заплатените кормилни часове. Към тези часове задължително трябва да се регламентира и определен, общ изминат по време на курса километраж. Щом се увеличава тежестта на практическият изпит (добавя се изпит на полигон и извън населено място), то тогава законодателя е нормално да предостави на УЦ възможност да подготви адекватно своите курсисти. Практическите учебни часове задължително трябва да се повишат.

Предложените 50 м/ч са добра база. Те ще осигурят на голям брой от курсистите стабилна подготовка. При явяване на изпит можещият курсист много по-трудно ще се поддаде на провокациите от страна на инструктори-търгаши, предлагащи му "подсигуряване". Трябва да се помисли и за промени в начина на провеждане на държавните изпити по практика, т.е. да се отнеме възможността на изпитващите да се намесват (помагат) на изпитвания. Тези предвидени промени, ще увеличат цената на курсовете, но и в пъти ще повишат подготовката на курсистите.

Автошколите отново трябва да станат учебните центрове, т.е. място, където ще се обучава, а не както е сега Търговски центрове-място за уреждане на книжки. Инструкторите трябва да са преподаватели, а не дилъри. Курсистът трябва да знае, че отива да се учи и когато се научи, тогава ще вземе шофьорска книжка.

Родителите трябва да са спокойни, че децата им са сигурни, знаещи и можещи зад волана. Стига вече ненормалното да е на почит, а нормалното да е порок!! Мисля, че това е правилно!!!
Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Един от най-добрите инструктори е.Жалка и тъжна картинка.
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 04.02.2019 г.
+1
 
 
То, кое ли е наред в тая държава, та и автошколите да са. И медицинските центрове са търговски центрове /дружества/ и докторите ни подмятат от един на друг, докато си платим, но не ги премахват, нито преструктурират. Иначеее - написаното по-горе е абсолютно вярно! Кифли и гъзарчета се трепят на поразия и катастрофират за добър ден.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2019/2020 г.
Местни избори 2019
Национален отбор по футбол
Черно море в Първа лига, сезон 2019/2020
Бойни изкуства сезон 2017/2018
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справи общината с почистването на снега?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2008 - 2019 Медия груп 24 ООД. Varna24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Varna24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Статистика: