Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Смъртоносна трихинелоза се маскира като грип
Автор: Екип Varna24.bg 08:52 / 18.01.2019Коментари (0)1344
©
Смъртоносната трихинелоза от дивечово месо и свинско се маскира като грип. Тя може да бъде лекувана погрешно дни наред, особено през януари и февруари, когато е сезонът на инфлуенцата, предупредиха инфекционисти.

Ако обаче инфекцията започне да се третира навреме с медикаменти, тя отшумява за максимум три седмици, информира ни Монитор.

Заразата тръгва от малки кръгли червеи - трихинели, и техните ларви, които се загнездват в мускулите. Болестта се проявява при човека между 5 и 25-ия ден след консумация на заразеното месо. Напълно възможно в началната й фаза да бъде взета за грип. Признаците са висока температура, втрисания, стомашно-чревни оплаквания и болки в мускулите. Заболяването може да бъде взето и за заушка, ако се прояви при малки деца, а при възрастните е възможно да бъде сгрешено с ревматизъм, пневмония, бъбречна криза или алергия. Конюнктивитът и отоците под очите обаче подсказват, че става въпрос за инфекция, причинена от микроорганизми.

Ако човек е хапнал малко от заразеното месо, може да се инфектира, но болестта въобще да не се прояви.

В миналото трихинелозата е била смъртоносна. От 70-те години на миналия век обаче има лекарства срещу нея. Независимо от този факт, ако тя остане без лечение и напредне, може да причини смърт, която обикновено настъпва в резултат на миокардит.

Откриването на инфекцията става лабораторно, като в България за това се ползват два метода. От тях ветеринарните лекари предпочитат трихинелоскопията, когато частни стопани им занесат проби. При нея трихинели се търсят в проби от мускулатурата на диафрагмата на убитото животно, дъвкателните мускули и междуребрената мускулатура, където обикновено се загнездват те. Другият метод е чрез стриване на проба от месо, която се изследва в специален сок. Той обаче е трудоемък и се ползва предимно, когато става въпрос за изследване на големи количества, например в колбасарски цехове.

Трихинелите и техните ларви могат да бъдат унищожени ако месото се готви или пече при 80 градуса минимум 15 минути.

Ако месото вече е инфектирано и от него се приготвят домашни луканки, суджуци или се опуши за директна консумация, заразата е гарантирана на 100 процента. Тъй като тези продукти неизменно присъстват на трапезата на частните стопани и ловците през зимата, това са и най-многобройните случаи на болестта трихинелоза.

Само преди седмица цяло семейство се инфектира от дивечова луканка.

139 положителни за трихинелоза проби от глигани е установила Българската агенция по храните през 2018 година. Разболелите се хора са 44, допълниха от Министерството на здравеопазването.

Най-много са били заразените животни в Благоевград - 28, София – 21, и Сливен - 18. През 2017-а те са били 112.

Кампилобактериозата е инфекция не по-безопасна от трихинелозата. Разликата е, че тя се причинена от бактерията кампилобактер йеюни и преминава в човека със заразено пилешко месо или непастьоризирано мляко. Инфекцията засяга предимно хората, които работят във ферми.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: