Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Собствениците на лихвоточки ще получат средно по 7 хиляди до края на годината
Автор: Екип Varna24.bg 08:37 / 02.08.2019Коментари (0)3396
©
По 6900 лева средно обезщетение получават притежателите на лихвоточки през последните две години. Общо за последните 20 години държавата е платила 314 млн. лв. на притежателите на лихвоточки.

Компенсациите на притежателите на жилищни влогове, одобрени за обезщетяване заради загубата им от някогашната Държавна спестовна каса и придобили или започнали строителство на жилище и подали искане до 30 ноември 2016 г., ще бъдат изплатени до края на тази година, стана ясно от отговор на финансовия министър Владислав Горанов на въпрос на депутатите от БСП Антон Кутев и Валентина Найденова.

Притежателите на общо 155 000 жилищно-спестовни влога получиха право

през 2010 г., съгласно определени критерии, да получат обезщетение за изгубените си спестявания. Условието е до 30 ноември 2016 г. те да са купили или да са започнали да строят собствено жилище, както и да подадат искане за компенсация.

Кутев и Найденова отбелязват, че в края на 2018 г. са отделени 9 млн. лева за изплащане на компенсации. Притежателите на още около 2000 влога имат да получават, обаче, от държавата 12,3 млн. лева. Бюджетът на специалния фонд, от който се изплащат обезщетенията, възлиза на 11,1 млн. лева, т.е. опасенията и на двамата са, че средствата няма да стигнат за заложения краен срок.

Горанов обаче уверява депутатите, че държавата ще плати на всички, които са подали заявление за изплащане на средствата в законно установения срок.

Крайният срок - 31 декември 2019 г., е записан в Закона за уреждане на правата на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове. Той беше многократно удължаван през последните няколко години заради системно недофинансиране на създадения специален Национален компенсационен жилищен фонд, който е под шапката на финансовото министерство.

Около 160 000 влога така и не получиха право на компенсация, защото притежателите им не отговаряха на условията в закона да не са прехвърляли имот след 1981 г. или да нямат имоти над определена стойност, пише Монитор. Много от тях изобщо не подадоха искания за обезщетение заради получени недвижимости след реституцията. Други около 40 000 влога пък загубиха шансовете си през 2016 г., защото не успяха да докажат покупка или строеж на жилище.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: