Ресторантьорите са в протестна готовност, ако парламентът гласува връщането на ставката на ДДС от 20% за хранителните продукти и безалкохолните напитки. Браншовите организации разчитат на ползотворен диалог с отговорните институции, за да не се стига до напрежение.
Юлиян Алексиев е собственик на ресторант в Пловдив повече от 20 години.
"В един момент, когато сметките започнат да не излизат, макар и бизнес с години, с традиции, с инвестирани страшно много средства и сърце и любов в него, ще бъда принуден да съкращавам много разходи, персонал, работно време. В съседна Румъния ДДС е 5%, a държавата, която ние най-много трябва да гледаме като конкуренция на туризма в България e Гърция, където храна и безалкохолно са на постоянна ставка 13%", каза пред БНТ Юлиян Алексиев.
В проекта за бюджет за 2025 г. е заложено връщане на ставката на ДДС от 20% върху хляба и дейността на ресторантьорите. Инициативата за връщане на ставката от 20% е на бившия финансов министър Асен Василев. Намалената ставка на ДДС от 9% беше въведена като антикризисна мярка по време на пандемията от COVID-19.
От бранша смятат, че връщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи. От бранша са категорични, че при вдигане на ставката оборотите няма да се запазят в досегашния си вид. Така ресторантьорите ще са принудени да коригират и осъвременят цените в менюто, а това ще доведе до намаляване на посещаемостта и респективно до стопяване на печалбите.
"Едно заведение, за да направи 5000 лева оборот, са му нужни между 12 и 15 човека. Този разход, който имаме ние за труд, изяжда, за съжаление, печалбата, която иначе има голям като буфер. Сегашната ДДС ставка продължава да върши своята работа и държавата не страда. И цифрите, които ще покажем тази година, ще са също по-добри от миналата година. А всъщност единственото, което е важно за бюджета е, ощетен ли е този бюджет или не. Защото реално никой не би трябвало да се интересува каква е ставката", обяснява пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.
Потребител 1
на 20.12.2024 г.
Тоя келеш постоянно следи и се заяжда с хората които публикуват отзиви за префърцунената му кръчма.
Симо 4545
на 20.12.2024 г.
Грките те живи да ги ожалиш, една салата за 130 гр в хепи джо е около 15 лв,една бира е 3,90 за 9%ддс, 1л бяло вино е 15,90, Да затваят и да се махат тия алчни човечета и този Алиберов стига ги защитава но за колко ли му плащат да дрънка небивалици. Не се наядоха, Фалирайте всичките
Илиян Н С
на 20.12.2024 г.
Всеки Бизнес!Поставя своите Изисквания. Но щтом искаш да ядеш Пържени картофи на десетократно по - Висока цена ! Никой не те спира !
jeko
на 18.12.2024 г.
Оня ден в един ресторант ядох пържени картофи със сирене за 17 лева.Като сложат ДДС ,ще ги ям без сирене.Въй
Facepalm
на 18.12.2024 г.
[quote]Юлиан Алексиев, собственик на "Ноте ди вино" [/quote] За който не знае... а на него: ДО-ВИЖ-ДА-НЕ! Тъкмо ще освободите търговски площи за истински ресторантьори!
baionzi
на 18.12.2024 г.
и ти си като останалите тъпоумници. свикнахте в добрите години да лапате, сега искате пак. Ама няма, не отчитате кризи, безпаричие, само ревете, ревете за още. Бе като не ви оттърва - затваряйте, няма да липсвате на никой!
Stranger_
на 18.12.2024 г.
Трябва да ви направят данък печалба от 10 на 30-35%, както е в белите страни, да видите тогава кон боб яде ли...намалиха ви ставката на ДДС, а вие повишихте цените в заведенията до небето.
Ludmil Arnaudov
на 18.12.2024 г.
При свалянето на ДДЦ-то от 20 на 9% нямаше понижаване на цените в ресторантите, дори имаше повишаване. До сега не съм видял празен ресторант в Провдив, дори в работните дни. Явно КЗП и НАП не виждат какво се случва или им "затварят очите" ....
Dansa
на 18.12.2024 г.
Алчен помак
Квото Такоа
на 18.12.2024 г.
Хахахахаха, този за 50 000лв оборот трябва да отвори фабрика 100+ човека. Като гледам разсъжденията на ресторантьорите се вижда, защо този бранш за нищо не става.
гражданин на света
на 18.12.2024 г.
И отново най-сивият сектор най-много мрънка. Няма причина вече ДДС да им е 9%. Не са от първа необходимост и с нищо не са по-различни от другите бизнеси, които не се ползват с техните привилегии. Намаленото ДДС им беше помощна мярка заради затварянията по Ковид. На хляба ДДС може да е 9%, но на тези не.
EFG
на 18.12.2024 г.
Как е имало ресторанти преди да намалят ДДС-то не знам. Бати абсурда хора ще секращава, то бе ясно,че е временна мярка.
Amethyst
на 18.12.2024 г.
10000 лв. оборот, "изядена" е едната "0"
Amethyst
на 18.12.2024 г.
За месеца означава, че всеки един от тези 15 човека, ти е изкарал по 1000лв. оборот, от които ти ще му дадеш max 1500лв. заплата... И искаш да ни убедиш, че това, което остава е малко, при условие, че при вас надценката е в пъти?! Хайде, моля ти се, и ние сме учили математика...
tozzi
на 18.12.2024 г.
Не познавам беден ресторантьор. Каквото за всички, такова и за вас. Кръчмите не са първа необходимост и няма причина да са привилегировани.
Чичо Ичо
на 18.12.2024 г.
Не знам как я карат с 5 000 лв оборот. На месец това прави при 6 дневна седмица около130 000 лв оборот. Комшията преживява от една сергия със 300 лв оборот при добър ден понякога има и 50 лв.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.