Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социалисти и зелени в ЕП със скандални поправки в Доклада за напредъка на РС Македония
Автор: Екип Varna24.bg 19:21 / 23.03.2021Коментари (0)2201
©
Българските евродепутати ще гласуват мощно срещу предложените от Социалисти и Зелени поправки в Доклада за напредъка на РС Македония, които съдържат неприемливи за България квалификации.

На 24-25 март Европейският парламент /ЕП/ предстои да гласува годишния доклад за Република Северна Македония. Макар и само с консултативен характер, докладите на ЕП за напредъка на страните кандидатки отразяват настроенията на различните политически сили в Европарламента.

Вчера, в последния момент, групите на Зелените и на Социалистите в ЕП са подали предложения за поправки към доклада с изключително небалансирано, едностранно и несправедливо спрямо България съдържание. В тях представители на българското правителство са обвинени в "провокативни изявления по исторически въпроси“, засягащи РС Македония и се "призовават българските власти да се въздържат от подобни изявления въпреки продължаващата предизборна кампания в България“.

БГНЕС потърси за коментар българските евродепутати.

Андрей Ковачев, Европейска народна партия:

"Много е жалко, че колеги от групата на Социалистите и Зелените са внесли несправедлива и небалансирана поправка, която не отговаря на реалността. Надявам се тази поправка да не бъде гласувана и да отпадне по време на самото гласуване. Европейската народна партия подкрепи солидарно България. Внесохме от името на ЕНП две поправки, които са свързани с решението на ЕП, че предишни препоръки за недискриминация на хора, заявяващи открито своята българска принадлежност или произход, не са били изпълнени и все още към днешен ден е проблем да заявиш, че имаш нещо общо с България. Това е сериозен проблем и води до обиди, дискриминация в обществото и на работното място. Това са реалности, които съществуват и ЕП трябва ги потвърди в настоящата резолюция.

Втората поправка настоява за историческо помирение, основаващо се на нашата обща българска история, както е записано и в Договора за приятелство и добросъседство. Призовавам не само българските представители, но и всички колеги в ЕП да проведат много разговори с докладчиците, да бъдат обективни, а не да се базират само на информации, идващи от правителствените среди в РС Македония, да се базират на всички източници, които показват, че съществува сериозен демократичен проблем свързан с дискриминацията на хора, които заявяват своята българска идентичност.

Убеден съм, че по важните теми за България, каквато е и тази тема, не трябва да има никакви различия. Тук не става въпрос само за гласуването на българските евродепутати. Тук става въпрос и за това как ние, като избрани от България, успяваме да убедим нашите политически семейства. Ние от ГЕРБ успяхме да убедим депутатите от ЕНП да подкрепят измененията, за които говорих по-горе. Надявам се, че българските евродепутати от другите групи ще успеят да ги убедят в правотата на нашито добри аргументи“.

Ангел Джамбазки, Европейски консерватори и реформисти:

"В последния момент, буквално преди часове, бяха направени скандални поправки от Зелените и Социалистите. Това е още по-скандално, защото знаем, кой е председател на Партията на европейските социалисти. Това е Сергей Станишев, който е български представител в Европарламента. Тази партия предлага скандалното изменение: "ЕП да се противопостави на някои правителствени ръководители и служители в София“. Тук се има предвид вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, който е историк и председател на ВМРО. Той води абсолютно безкомпромисна битка срещу историческите фалшификации, разпространявани от скопските фалшификатори. Убеден съм, че тази поправка е била спонсорирана по някакъв начин. Това е част от скопския лобизъм, който не пести сили и средства. Не мога да разбера, защо българските ми колеги евродепутати не взимат отношение по темата.

Политиката на Социалистическата партия по Македония е била най-малкото национално безотговорна, за да не кажа национално предателска. Тази поправка цели да ни каже, че властите в Скопие имат умерена и балансирана реакция. Това става в момент, когато наследникът на зловещата кървава Държавна сигурност на Югославия привлича десетки граждани на РС Македония за това, че са си купили български книги. Представяте ли си за какво мракобесие става въпрос? Или може би е умерена и зряла реакцията, когато един певец, който публично се обяви за българин, е получил 4000 заплахи. Опитват се да го свалят от конкурса за Евровизия, защото се е обявил за българин. И нямат проблем, че преди това са представяни на същия този конкурс от сърби, власи или цигани.

Тази поправка и това поведение на ЕП по линия на Социалистите и Зелените, в България те са представлявани от БСП и "Демократична България“, е против българския национален интерес. Чудя се как техните представители имат очи да се явяват на изборите и да говорят въобще за политика?

Тази поправка ще бъде гласувана много мощно против, но ако не дай си Боже събере мнозинство, това ще бъде ясен сигнал за лобизъм в лошия смисъл на думата в ЕП и поражение за БСП, която е импотентна да защити българския национален интерес по една такава важна тема, каквато е Македония. Искам да припомня, че благодарение на евродепутатите на БСП и "Демократична България“ ние вече се сдобихме с една резолюция, която настоява да регистрираме сепаратистка, македонистка, антибългарска организация каквато е ОМО "Илинден“. Това се сепаратисти, които искат да отцепят от България Пиринска Македония. При социалистите това е системно предателство, системно поведение. Какво очакват от ВМРО да си замълчим и да кажем, че Гоце Делчев не е българин. Това няма да стане“, заяви Джамбазки.

Илхан Кючюк, Алианс на либералите и демократите за Европа:

"Винаги съм вършил правилните неща за България и така ще бъде до края. Ще видите моето поведение в Европейския парламент. Противопоставянето става с изказване в пленарна зала, с гласуване и с работа през годините“.

Председателят на Европейските социалисти Сергей Станишев не отговори нито на телефонните обаждания, нито на изпратените съобщения, посочва БГНЕС.



Още по темата: общо новини по темата: 856
20.03.2024 »
06.03.2024 »
06.01.2024 »
13.12.2023 »
14.11.2023 »
13.11.2023 »
предишна страница [ 1/143 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: