Социалният министър: Цената на тока може да се регулира чрез мораториум на тарифите

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
09:19 / 15.12.2021
840
Държавата има механизми за контрол над цената на тока. Това коментира в студиото на "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Според него един от възможните варианти е дори мораториум върху тарифите.

"Всички, които отговарят на условията за енергийно подпомагане, ще го получат. По време на служебното правителство се увеличи кръгът на хората, които получават социално подпомагане в частта енергийни помощи. Става въпрос за над 290 000 души. Досега не сме имали такъв брой в новата ни история. Добре е, че от една страна държавата може да си позволи да подпомогне. От друга страна, това значи, че има много бедни българи, които не могат да си позволят да се отопляват", поясни той.

Гьоков коментира и темата със зеления сертификат. 

"Не може зеленият сертификат да важи за едни сфери, а за други не. Рано или късно ще се наложи да уравним нещата. Българите се съпротивляват за сертификата, защото не разбират за какво става на въпрос. Те го свързват пряко с ваксинирането.  Документът обаче важи и за преболедували, и за хора с антитела". Това заяви в студиото на "Здравей, България" министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков.

Според него бизнесът би се съгласил с въвеждането на документа.

"Някои неща трябва да се изяснят. Например как се съвместява зеленият сертификат с трудовите права. Единствената цел е да предотвратим следваща вълна на коронавируса. За бизнеса е много по-опасно ново затваряне. Трябва да се направи ваксинационна кампания. Българинът трябва да бъде убеждаван, а не насилван", поясни Гьоков.

По думите му от следващата учебна година е възможно законодателно да бъде решен проблемът с безплатните детски градини и ясли.

Новият социален министър направи коментар и относно проблемите в социалните домове.

"Закриването на домове за стари хора не трябва да става с лека ръка, защото у нас нямаме толкова много такива, а населението ни е застаряващо. Трябва да има повече контрол, за да няма злоупотреби", каза той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (375):
28.10.2022 Нашенци луднаха, разграбиха магазините за електроуреди
14.07.2022 Може да останем и без парно тази зима
01.07.2022 Стартира приемът на документи за отпускането на помощи за отопление
20.04.2022 В столицата отново заваля сняг
20.04.2022 Това видео не е правено на 20-ти януари!
20.04.2022 Великден и пролет ли? По-добре вижте какво се случва в планините
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).