Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социолог: Отказът на Борисов от депутатското място е гавра с избирателите и с ЦИК
Автор: Екип Varna24.bg 15:32 / 08.04.2021Коментари (4)1714
©
Участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил.

Това написа социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов.

Коментарът му идва, след като по-рано днес премиерът Бойко Борисов, по време на обиколката си в района на Рилски манастир, съобщи, че е подал заявление до Централната изборна комисия, с което се отказва да бъде депутат. Той беше водач на листите на ГЕРБ в два многомандатни района - 25 МИР София и Пловдив-град.

В профила си във Фейсбук Цветозар Томов написа:

"Заявлението на Борисов до ЦИК за отказ от депутатското място в двата избирателни района, в които е избран, е поредната гавра и с избирателите, и с Централната избирателна комисия, и със закона. Той, разбира се, може да се откаже да бъде депутат, но след като ЦИК го обяви за избран и пред институцията, в която е избран. Пръв отвори тази кутия на Пандора Делян Пеевски, който поиска от ЦИК да не го обявява за избран след евроизборите през 2014 година. Тогава ЦИК първо взе принципно решение за недопустимостта на такава процедура, а само няколко часа по-късно уважи искането на Пеевски поради това, че част от колегите очевидно бяха обработени да сменят вота си. Все пак тогава трима души гласувахме против, а двама не подписахме и протокола с официалните изборни резултати. 5 години по-късно Пеевски и Карадайъ повториха този номер и новата ЦИК (в сегашния си състав) хрисимо и единодушно ги освободи. Затова не се съмнявам, че и този път ще стане така.

По този начин се оформя една отвратителна практика - популярни и влиятелни политици да се включват в предизборната кампания без да имат намерение да поемат задълженията си, ако бъдат избрани, а ЦИК да утвърждава тази практика със слугинските си решения", смята Томов.

Социологът е категоричен: "Просто е за разбиране - ЦИК не избира кандидат-депутатите, избира ги народът. ЦИК само утвърждава този избор и не може да го променя. Сроковете за отказ от кампанията са фиксирани в Изборния кодекс и изтичат далече преди изборния ден. А ако вече избраният депутат не желае да встъпи в длъжност, той следва да предприеме необходимите действия пред новоизбрания парламент. Да не положи клетва или, ако вече се е заклел, да депозира оставката си пред парламента".

Томов припомня, че точно така е постъпил Борисов през 2005 година, когато беше избран за депутат от листата на НДСВ в два района.

"Сега обаче е поредният политик, който извива ръцете на ЦИК да вземе поредното незаконно решение, с което да легитимира една изборна измама. Защото участието в избори без да имаш намерение да си поемеш отговорностите, ако бъдеш избран, е изборна измама, целяща да заблуди избирателите. Изборна измама ще е и решението на ЦИК да не обяви г-н Борисов за избран, след като изборът вече се е случил".



Още по темата: общо новини по темата: 3350
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/559 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Нали искате да го съдите Борисов за управлението му? Ето, отказва се от мандата си и спокойно можете да го вкарате на топло. Или навярно искате да го унижите и да му свалите имунитета? Това ли е сега проблема ви - на боко депутатството? Мутрите сами напускат, а вие пак се сърдите...
0
 
 
А какъв е смисъла да си депутат и да не ходиш на работа или да съботираш работата на парламента. Нали великия Ахмед Доган така изкара престоя си в НС.
0
 
 
Напротив ,няма да се цапа с тази пасминиа която се събра в Парламента!
0
 
 
Същото би следвало да се отнася и за Слави Трифонов.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: