Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Социолози за вота: Битката ще е изток-запад, тя измести борбата между статуквото и промяната
Автор: Екип Varna24.bg 21:35 / 12.09.2022Коментари (0)860
©
Централната избирателна комисия определи условията и реда за извършване на социологически проучвания в изборния ден. Според проучванията си агенциите очакват партиите да заложат на твърдите си ядра. А активността - да бъде сравнително ниска.

Партиите, които имат по-устойчиви и големи твърди ядра, ще заложат основно на тях за вота на втори октомври, смятат социолозите.

"Вече виждаме действия на част от така основните политически партии, които говорят за такъв тип стратегия: съхраняване на собствените избиратели и привличане на симпатизанти на други партии", каза Геновева Петрова от "Алфа Рисърч".

"Потокът от предсрочни избори със сигурност доведоха до умора в избирателя и тук всяка партия се насочва към твърдите си ядра и мобилизация на тези твърди ядра. Това минава чрез пропаганда вътре към самите тях", каза Светлин Тачев от "Галъп Интернешънъл", цитиран от БНТ.

Според Геновева Петрова през последните две години се наблюдава тенденция на разлагане на досегашната партийно-политическа система.

"Тук роля имат не само крайни популистки формации. Тук роля имат така всички нови формации, които даже самите те себе си не наричат партии. Това са формации, които пък точно обратното - те нямат твърди и устойчиви ядра от симпатизанти. Те разчитат в много по-голяма степен на емоционален вот и на увличането му и запалването му буквално в последните дни от предизборната кампания. Нещо, на което станахме свидетели при поредицата от предсрочни избори през миналата година", каза Геновева Петрова.

Светлин Тачев очерта говоренето в кампанията в няколко посоки.

"Това е битката изток-запад. Тя измести битката: статукво-промяна. Като част от тази битка е говоренето за енергийната криза. Тук има още една битка, която е характерна за всеки едни избори и това е какво е направил предишния, тоест обвиненията между политическите формации кой какво е направил и кой какво не е направил, като на това се набляга повече отколкото на това какво трябва да се направи и какво ще направим", каза Тачев.

"Има един сериозно отсъстващ елемент и това е бурната гражданска енергия, която съпътстваше и трите бих казала избора, които се проведоха през миналата година", каза Геновева Петрова.

"Изглежда поне на този етап, че избирателната активност ако не по-ниска, то тя ще е горе долу колкото на последните предсрочни парламентарни избори през ноември", каза Светлин Тачев.



Още по темата: общо новини по темата: 865
22.02.2023 »
26.01.2023 »
27.12.2022 »
26.12.2022 »
15.12.2022 »
10.12.2022 »
предишна страница [ 1/145 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: