Солариуми ментe сеят тумори

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (7)
09:26 / 23.08.2011
3376
Салоните за красота са наводнени със солариуми с вредни лампи менте, които изгарят, увреждат кожата и могат до доведат до образуването на рак. Това алармираха от Асоциацията на кинезитерапевтите и рехабилитаторите вчера.

Опасността идва от подменените "пури" (лампи за солариум) с обикновени, луминисцентни. Когато една от оригиналните изгори, собствениците на салоните си спестяват 150-200 лв., като слагат лампи за осветление по десетина лева парчето, обясни главният рехабилитатор в Клиниката по физиотерапия и рехабилитация във Военномедицинска академия Бойка Павлова, която е и член на управителния съвет на асоциацията. Маса салони облъчват със солариуми втора и трета употреба с лампи, които имат над 500 часа работа, колкото е пределната норма за използването им, обясни Павлова.

Така козметичките си спестяват солидни суми. Между 1600 и 2200 лева излиза смяната на лампите в един солариум в зависимост от броя им и модела му.

По думите й няма кой да контролира кой, как и с какво ни облъчва в салоните за красота, тъй като санитарните инспектори на Районните здравни центрове (бившите ХЕИ-та) не са обучени да различават оригиналите от ментетата. Освен това те не са наясно и как точно да проверят броячите на апаратите за отработени часове, тъй като в повечето случаи до данните се стига с кодове, които козметичките обикновено не казват, оправдавайки се, че собственикът го няма.

Инспекторите проверяват само дали солариумът се дезинфектира, дали препаратите за това са от посочения вид и са в срок на годност, оригинални ли са опаковките им и дали са от вносител с разрешително, каза още Бойка Павлова.

Оригиналният солариум е безвреден. Той представлява селективна ултравиолетова терапия, съдържаща само ултравиолетовите алфа- и бета-лъчи. От нея отсъстват С-лъчите, които предизвикват карцином на кожата, поясни тя.

Облъчванията за загар, ако са с оригинални лампи и извършени от специалисти, са безвредни, подчерта Павлова. Нормата за безвредно е до 50 такива "бани" годишно, като те се правят най-вече през зимата, есента и пролетта, но не и през лятото, за да не се стигне до предозиране и увреждане на кожата.

Когато излагането на солариум става под лекарски контрол, облъчването набавя нужния витамин D през зимата и укрепва имунната система срещу грипни заболявания.

В повечето студия за красота обаче няма кой да разясни тези неща на потребителите, тъй като в тях не работят лекари дори на почасова надница, а най-вече козметички и хора, изкарали курсове по месец-два по масаж, независимо че се саморекламират като кинезитерапевти, каза още Бойка Павлова.

Лечебните масажи, изгарянето на бенки и отстраняването на всякакви кожни образувания в салоните за красота няма да се извършват, освен ако в тях не работи лекар или специалист по физиотерапия. Това предвижда медицинският стандарт по лечебна козметика и пластична хирургия, който се очаква да влезе в сила от есента.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (7)
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Вярвам, че ДПС и лично аз ще оправдаем голямото доверие,...
Първата секция с попълнени изборни книжа пристигна в "Арена София...
Нинова: Притеснени сме от ниската избирателна активност, всички т...
ИТН: Чакаме крайните резултати на ЦИК, благодарим за подкрепата
Милен Любенов: Дори да има редовно правителство, при тази ниска и...
"Продължаваме промяната": Чуваме ви! Ще бъдем силна опозиция на п...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).