Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Соломон Паси и ген. Димо Гяуров с нови интересни разкрития за атентатите на 11 септември
Автор: Георги Кирилов 08:53 / 12.09.2021Коментари (0)1498
©
11 септември е денят, който завинаги промени света. По това време в България външен министър е Соломон Паси, а директор на разузнаване Димо Гяуров. На 11 септември Соломон Паси е в Брюксел и провежда срещи, свързани с членството на страната ни в НАТО.

Води и разговори за българската стратегия за освобождаването на медиците ни от Либия. Разговаря с американския посланик в НАТО. Провежда среща със зам.-директора на Ми-6 сър Марк Алън, когато по световните медии започват да показват падащите кули-близнаци на световния търговски център.

Димо Гяуров пък е у нас. Тръгва си от среща при президента, когато му звънят по телефона и му докладват за случващото се.

"Качих се да си ходя в колата, когато ми докладваха, че има инцидент, който може да е терористичен акт. Обадих се на президента договорихме се, че няма смисъл да се върна в сградата, а по-добре да се ида в службата. Позволих си тогава да ползвам светлинно–звукова сигнализация и взех разстоянието, което обикновено е за 20 минути, за по-малко от 5.

Направихме бърза оперативка, вдигнах всички началници на отдели. Имаше страх, имаше паника, Не може да си отговориш дали е атака за целия свят, или само по САЩ“, обясни ген. Димо Гяуров.

Още същата нощ бе свикан съвет към министър-председателя. Стига се до взаимни операции. Течаха няколко чувствителни операции. Български агенти са участвали в тези операции до финалната фаза. Почтеност, точност, споделяне на информация. Ние също много допринесохме. Още следващите дни знаехме кой е извършителят, откъде идва атаката. Трябваше да си отговорим на въпроса защо и дали ще има нови атаки.

Голяма част от службите, включително и нашата, сме имали отделни фрагменти, Едно е да имаш отделни фрагменти, друго е да ги анализираш“, уточни той и допълни, че не е била подценена силата на Ал Кайда. "По-скоро технологична липса на възможност на обработване на информация.

От своя страна Соломон Паси разказа къде и как е научил за атентатите. "Срещнах се с шефа на MI-5, който ми каза. Аз не знам за това, което значи, че Ми-5 не знае за това. Щом Ми-5, значи и КГБ не знае. Значи и целия свят не знае какво е. Извинявай, но спешно трябва да се прибера в Лондон и си тръгна с влака. Аз се наложи да остана още няколко седмици. Нямах мобилен телефон, нямах връзка с никого", спомня си Соломон Паси."Премиерът Симеон Сакскобургготски веднага праща писмо до президента Буш, че ние като правителство де факто се ангажираме да бъдем съюзник на САЩ и де факто член на НАТО в борбата срещу тероризма. Такава декларация е рядкост", припомни Соломон Паси.

Българската позиция непосредствено след атентатите на практика ускори процедурата за членство на България в НАТО.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Матури 2023 г.
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: