Специалист: Много млади хора се включват в протестите заради забавлението

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (10)
16:27 / 29.09.2011
3729
Не малка част от младите хора, които се включиха в инцидентите при протестите от последните дни, на практика са се присъединили заради забавлението. Това каза Георги Апостолов - координатор на Националния център по безопасен интернет.

Той посочи, че при събитията от последните дни се наблюдава много бързото организиране предимно на млади хора между 17 и 25 години, които са родени в епохата на интернет и комуникират основно през интернет. Тази среда действа светкавично и им помага да се организират за подобни протести. Според Апостолов тук влиза в действие онлайн културата "омраза за забавление".

По думите му интернет се е превърнал в "паралелен" свят на реалния, което се доказва и от събитията през последните дни в страната. "Освен че участва в цялостния живот на хората, за младото поколение интернет има още по-голямо значение. Тези, които се родиха, когато интернет вече съществуваше, свикнаха тяхната социализация и общуване да минава основно през интернет. Затова не е за учудване, че организацията на масови явления като митинги и събития, в които участват главно млади хора, минава главно през интернет и по-специално през социалните мрежи, които са много удобна платформа за това", каза Апостолов.

По думите му психологическата дистанция на човека от обекта на неговото въздействие в интернет подпомага онлайн култура "омраза за забавление". Особено податливи са младите хора. Езикът в интернет става все по-груб, царува грубостта, цинизмите, вулгаризмите, желанието да се блесне с нещо, което е унизително, обидно за другите, посочи Апостолов.
"Интернет даде една среда на младите хора да изпробват границите на социални норми, на законови разпоредби и регулации в дадено общество, да експериментират със смяна на своята самоличност, да се самоопределят чрез негативното и да се самоизтъкват, да търсят популярност. Това са факторите, които подтикват младите хора, погледнато отстрани - да изливат един вид омраза. А всъщност това в повечето случаи е забавление", обясни Апостолов. Според него интернет не е виновникът и забраната на интернет не би променила коренно нещата.

Източник: Агенция "Фокус"

Виж коментарите (10)

Още по темата (68):
12.11.2022 Почитат Ангел и Павел, освещават параклисa в тяхна памет
23.09.2022 11 години от драматичните събития, потопили Катуница в кръв
02.04.2021 Кой бе "Цар Киро"?
02.04.2021 Полагат Цар Киро в гробница, вижте какво се случва в момента пред дома
му
02.04.2021 Цар Киро е мъртъв!
02.11.2020 Синът на Цар Киро спасява трона, плаща си парното
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).