Специалист: Много прекупвачи и инвеститори се преориентираха към този вид стоки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
09:27 / 04.07.2022
1062
Все повече хора у нас инвестират спестяванията си в монети. Във времена на икономическа криза и висока инфлация това е една добра инвестиция, а печалбата е голяма.

Напоследък при всяко пускане на нова монета от Българската народна банка се образуват дълги опашки, на които се чака с часове. Интересът става все по-голям с началото на пандемията от коронавирус и несигурността, която създава последвалата я икономическа криза. 

"Първите юбилейни монети ги купуваха само колекционери, в последно време излязоха много свободни пари на пазара и към този вид стоки се преориентираха доста прекупвачи и инвеститори", каза председателят на Нумизматично дружество Пловдив Петър Неделев пред Bulgaria On Air.

Инвестицията в монети е една от най-старите форми за запазване на спестявания. А в момента интересът е съществен и поради повишената инфлация не само у нас, но навсякъде по света. Притесненията са как ще бъдат запазени парите и тук именно монетите от благородни метали, особено от злато, имат добра възвръщаемост.

Периодът на възвръщаемост е вече дори от година до три, казват експертите. Като е добре да се изчака изчерпването на дадена монета от свободния пазар и тогава да се продава. Особено голяма е печалбата при античните монети.  

"Преди 6 месеца монета с номинална стойност се продаваше за 30 лева. В рамките на месец и половина стигна 200 лева.", допълни той.

Съветът на специалистите е да се инвестира в монети с малък тираж и от благороден метал.

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Обмислят дали хотелите у нас да не започнат да предлагат българск...
Всеки втори се ослушва за по-добра работа – водещи са допълнителн...
Правителството отмени решението за създаване на частната детска б...
Утре е един от двата дни, в които можем да боядисаме яйцата
Пускат за движение предсрочно участъка от АМ "Струма", затворен з...
Големите печеливши, които работят в Денят на труда и не искат той...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).