Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Специалист по наркотичните вещества: България посрещна прехода с 1700 официално регистрирани наркомани
Автор: Екип Varna24.bg 14:17 / 17.08.2023Коментари (0)595
© Фокус
България посрещна прехода с 1700 официално регистрирани наркомани, т.е. влязохме в него с вече оформена нелегална употреба на опиати. Просто за това не се говореше. Това каза Юлиян Караджов – биохимик и специалист по наркотичните вещества, в предаването "Човекът на фокус" на "Фокус".  

Той обясни механизма на действие на психоактивните вещества. Те задействат системите медиатори, които са свързани с нервната система. "Медиаторът в мозъка – допамин, серотонин, окситоцин, е ключето, което влиза в ключалката, тя щраква и оттам нататък тръгва каскада от реакции и клетката реагира. Дрогите са шперцовете, т.е. те имитират ключалката, тя не може да ги разграничи от този ключ, за който е направена", обясни Юлиян Караджов. 

Допаминът е основният медиатор, който е свързан с мотивацията. "А мотивиращо е това, което е свързано с някакви приятни усещания. Има един център в мозъка, който се смята, че играе основна роля в поддържането на мотивацията и удоволствията и една огромна част от всякакви дейности, включително и това да вземеш дрога, вдигат допамина там. Т.е. мозъкът се научава, че като правиш това, ти става хубаво и създава мотивация да го повтаряш, когато можеш", обясни специалист по наркотичните вещества.  

Той обясни, че редица медицински изследвания показват, че зависимостта към марихуаната е сравнима с тази от кафето, докато зависимостта към тютюна – с тази от хероина. "Има осем официално публикувани в научната литература класации на дрогите по потенциал на зависимост, т.е. колко тежка може да е зависимостта, и повечето от тях слагат марихуаната около кафето. При хероина и никотина графиката как хората продрусват съвпада практически с точност до 1-2%", отбеляза Юлиян Караджов.   

Експертът коментира и широкото навлизане на райския газ като опиат. Той е използван в индустрията, хранителната промишленост и медицината от десетки години. Медицинският райски газ съдържа 30% кислород, докато в продавания във флакони и използван като опиат няма кислород. "Дишайки райски газ, човек не вдишва кислород. Замайването от една страна е от райския газ, а от друга страна е от това, че просто се задушаваш, но нищо не усещаш. Задушаването е от това, че не можеш да изкараш въглеродния диоксид от тялото си, а не от това, че няма кислород", обясни Юлиян Караджов.  

Честата употреба на райски газ причинява сериозни неврологични проблеми, подчерта биохимикът. Той унищожава витамин В12 в тялото, който е в много малки количества и е много важен. Лесният достъп, ниската цена и честата употреба създават сериозен риск, предупреди Караджов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
24 май: Ден на славянската писменост и култура
Парламентарни избори 2024
Пролетни бури удариха страната
Откриха труп на мъж в Кресненско
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: