В гръцката мека на черешите – Ракис Пиериас, 130 семейства произвеждат 1000 тона череши годишно.

Регионът от едва няколко села в подножието на Олимп може да осигури по една порция череши на всеки един от всичките 7 милиона българи.

Но климатичните промени казват своята тежка дума. Тази година реколтата е наполовина от обичайното, което даже е добре на фона на 90% унищожена реколта от череши в България.

Семейството на Христос и Йота имат малка черешова градина, около два декара до село Раки, в района на Катерини. Техните плодове стигат и в България. Толкова големи сочни и хубави череши ще струват 18, дори над 20 лева в нашата страна.     

Йота разказва пред bTV, че тяхното семейство е част от кооператив, със собствена марка, който продава черешите.

Затова и малките производители като тях имат достъп до големия пазар. Продават буквално в целия свят. Тази година получават около 4 евро на килограм.

Българските производители на плодове само могат да мечтаят за такива изкупни цени защото у нас няма кооперативи, а производителите разчитат на прекупвачи, за да продадат стоката си. Прекупвачите извиват ръцете на земеделците и процеса на бране и изкупуване често прилича на криминален сюжет, в който понякога се намесва Жандармерия.

Кооперативът от тази година има най-модерната в света машина за сортиране на черешите. Машината разделя качествените от останалите. Черешите от десетки градини изглеждат като една.

Повечето търговци и вериги предпочитат да работят с организации като тази в гръцкото село Раки. Затова стоката у нас е в голяма степен вносна. Не само заради природата тази година и измръзналите череши. 

За да има кооперативи и у нас, е въпрос на организиране на хората и на политика. За част от процесите в кооператива има възможност и за средства от ЕС, като например за сертифицирането.

Когато ягодите свършат, стават скандали и клиентите звънят на 112

А цената на черешите ще става все по-висока, разказват ни специалистите в Гърция. Защото климатичните промени ще превръщат този плод във все по-голям лукс.